40% Sīrijas iedzīvotāju nepieciešama palīdzība izdzīvot

foto: flickr.com
foto: flickr.com

Sīrijā ārējā humānā palīdzība nepieciešama jau aptuveni 40% iedzīvotāju jeb vairāk nekā 9 miljoniem cilvēku. 

Par to paziņojušas Apvienotās Nācijas, brīdinot, ka strauji pieaug arī bez pajumtes palikušo skaits. ANO Drošības padomes pārstāvji otrdien tiekas Ženēvā, lai apspriestu miera konferences rīkošanas iespējas starp prezidenta Bašara al Asada režīmu un opozīciju. Bet Damaska paziņojusi, ka konferencē nepiedalīsies, ja tās mērķis būs pieprasīt Asadam attiekties no varas.

Vairāk nekā 9 miljoniem sīriešu jeb aptuveni 40% valsts iedzīvotāju nepieciešama palīdzība, lai izdzīvotu. Par to brīdina ANO ģenerālsekretāra vietniece humānās palīdzības lietās Valerī Amosa. Uzrunājot Drošības padomi, viņa pirmdien paziņoja, ka kopš septembra šādu cilvēku skaits pieaudzis par 2,5 miljoniem.

Strauji aug arī bez pajumtes palikušo skaits - tas sasniedzis 6,5 miljonus cilvēku. Salīdzinot ar septembri, tas ir uz pusi vairāk. Kā atkārtoti norādīja Amosa, humānās palīdzības organizācijām ir grūtības piekļūt šiem cilvēkiem. Tādēļ viņa aicināja Drošības padomi izdarīt stingru politisko spiedienu gan uz valdošo režīmu, gan opozīcijas grupām, lai nodrošinātu pilnvērtīgu organizāciju piekļuvi cilvēkiem, kam nepieciešama palīdzība.

Turklāt, divuarpus gadus konflikta plosītajā valstī uzliesmojis poliomielīts jeb bērnu trieka, pirmo reizi pēdējo 14 gadu laikā. To nesen apstiprināja Pasaules Veselības organizācija, paužot bažas, ka slimība varētu izplatīties. Damaska paziņojusi, ka sāks valsts mēroga vakcinācijas kampaņu, arī nemiernieku kontrolētajos apgabalos.

Turpinot centienus izbeigt pilsoņu karu, ANO un Arābu īpašajam sūtnim Sīrijā Lahdaram Brahimi otrdien Ženēvā būs sarunu sesijas ar Drošības padomes pastāvīgo valstu augsta ranga diplomātiem par miera konferences rīkošanu. Vispirms viņš tiekas ar Krievijas un ASV pārstāvjiem, bet vēlāk sarunas notiks arī ar pārējām Drošības padomes valstīm - Franciju, Lielbritāniju un Ķīnu.

Brahimi iepriekš norādījis, ka šajās sarunās mēģinās vienoties par konkrētu datumu, kad rīkot Sīrijas miera konferenci Ženēvā, kurā vajadzētu piedalīties gan režīma, gan opozīcijas pārstāvjiem. Sanāksmes laiks arvien atlikts, bet šobrīd diplomātiskajās aprindās runā par novembra nogali. Brahimi pagājušajā nedēļā pauda cerību, ka konference varētu notikt „nākamajās nedēļās, nevis nākamgad."

ASV un Krievija septembrī vienojās par Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāla iznīcināšanas plānu, cerot, ka tas arī būs spēcīgs impulss, lai beidzot sarīkotu Ženēvas miera konferenci. Tomēr Damaska pirmdien paziņoja, ka režīms tajā nepiedalīsies, ja sanāksmes mērķis būs panākt prezidenta Asada atteikšanos no varas. Savukārt sašķeltā opozīcija, tieši pretēji, atsakās piedalīties konferencē, ja netiks apspriesta Asada atkāpšanās.


Написать комментарий