Vilks: Šis ir attīstības budžets; 2015.gadā jābūt ekonomiskajam izrāvienam

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Nākamā gada valsts budžets ir attīstības budžets, jo, salīdzinot ar iepriekšējo gadu pieredzēto, šajā ir iekļautas vairākas Latvijas finansiālo situāciju un iedzīvotāju rocību uzlabojošas lietas.

Tomēr jau 2015. vai vēlākais 2016.gadā budžetam ir jāstimulē ekonomiskais izrāviens.

Tā intervijā trešdienas rītā Latvijas Radio pauda finanšu ministrs Andris Vilks („Vienotība"). Tieši trešdien Saeima ārkārtas sēdē varētu pieņemt nākamā gada valsts budžetu, tādējādi noslēdzot mēnešiem ilgo politiķu un ierēdņu darbu.

„Šis projekts ir sabalansēts un daudzus kompromisus ietverošs. Šis ir uz attīstības budžets (..) Šis ir mans ceturtais budžets un katru gadu ir uzlabojumi," pauda ministrs un piebilda: „Gala virzība ir pareiza, jo visās jomās ir pieaugums".

Vilks gan atzina, ka viņš vēlētos, lai vēl lielāks uzsvars būtu uz sociālās nevienlīdzības mazināšanu un būtu vairāk atbalsts uzņēmējiem. Piemēram, viena no izmaiņām, kas būtu jāveic nākotnē iztikas minimuma palielināšana.

Viena no pozitīvākajām ziņām šobrīd ir fakts, ka ēnu ekonomika Latvijā mazinās, un nodokļu ieņēmumi aug ātrāk nekā ekonomika. Daudzas lietas, kas ietvertas 2014.gada budžetā atstās iespaidu arī uz 2015.gadu – proti, arī aiznākamā gada budžets lielā mērā jau ir izveidots. Tiesa, no otras puses, veidojot aiznākamā gada budžetu, būs milzīgs populisms, jo tā veidošana noritēs priekšvēlēšanu laikā.

Savukārt attiecībā uz 2015. un 2016.gada budžetu Vilks uzsvēra, ka ir jādomā par ekonomikas izrāvienu. Tas sevī ietver birokrātijas mazināšanu, tiesiskās vides sakārtošanu, nodokļu vides paredzamību, kā arī izglītības kvalitātes uzlabošanu.


Написать комментарий