Latvieši – centīgākie kultūras patērētāji ES

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Aizvien mazāk eiropiešu lasa grāmatas un apmeklē teātri, un tas galvenokārt skaidrojams ar intereses, laika un naudas trūkumu, liecina jaunākie Eiropas viedokļu aptaujas jeb Eirobarometra dati. 

Taču latviešu sniegtās atbildes aptaujā par dažādu kultūras produktu patēriņu vieš optimismu.

Kā noskaidrots aptaujā, aptuveni 68% eiropiešu pēdējā gada laikā izlasījuši vismaz vienu grāmatu, savukārt Latvijā šis rādītājs ir krietni augstāks nekā vidēji Eiropā, veidojot 72 procentus.

Kādu kultūrvēsturiskas nozīmes objektu vai pieminekli Eiropā apmeklējusi vien nedaudz vairāk nekā puse aptaujas dalībnieku, bet Latvijā šādu vēstures mīļotāju ir 60%.

Koncertus apmeklējuši tikai trešā daļa eiropiešu, tikmēr Latvija šajā ziņā ievērojami apsteidz ES vidējo rādītāju, un gada laikā vismaz vienu koncertu apmeklējuši vairāk nekā puse aptaujāto jeb 55%.

Latvieši arī biežāk apmeklējuši muzejus, mākslas galerijas, operas un baleta izrādes. Savukārt teātri Latvijas iedzīvotāji apmeklējuši teju divreiz biežāk.

Vienīgā joma, kurā kultūras patēriņa ziņā Latvija atpaliek no Eiropas Savienības vidējā rādītāja, ir kino apmeklējums. Pēdējā gada laikā kinoteātri vismaz vienreiz apmeklējuši puse jeb 52% eiropiešu, bet Latvijā šis rādītājs ir 43%. Kā galveno iemeslu aptaujātie Latvijā min laika trūkumu, slikto filmu kvalitāti vai ierobežoto piedāvājumu, intereses trūkumu un arī pārliecību, ka tas pārāk dārgi maksā.


Написать комментарий