Praktisko mācību nedēļa Bebrenes Profesionālajā vidusskolā

foto: ilukste.lv
foto: ilukste.lv

Skolēnu rudens brīvdienu nedēļā Bebrenes Profesionālās vidusskolas audzēkņiem notika praktiskās mācības profesionālajos mācību priekšmetos, ziņo Ilūkstes novāda portāls.

Pirmdien, veterinārmedicīnas 1. – 4. kursu audzēkņi apmeklēja Tērvetes zirgaudzētavu un nesen uzcelto govju lielfermu „Tērces” Kroņaucē, Dobeles novadā. Apskatīja zirgu stalli un zirgu pastaigu karuseli, kas darbojas, lai zirgi izkustētos bez cilvēka klātbūtnes.

Govju lielfermā, kas uzcelta 1200 govīm, šobrīd Baltijā lielākā, darbojas slaukšanas karuselis. Vienlaicīgi tur var izslaukt 80 piena devējas. Metāla konstrukciju kūtīs ar jumta logiem un aizkariem pret vēju, govis uzturas cauru gadu un ganībās netiek laistas. Puišiem interesēja barības izdales tehnika un salmu pakaišu smalcināšanas agregāts. Meitenēm vairāk patika gotiņas un teliņi.

Tālāk audzēkņu ceļš veda uz z/s „Agro Kaķenieki” Dobeles novada Annenieku pagastā. Saimnieki parādīja renovēto slaucamo govju fermu 400 govīm. Karuseļa tipa slaukšanas zālē vienā reizē var izslaukt 32, bet stundā 130 govis. Lopkopības skolotāja Alīna Rimeicāne pastāstīja par veterinārārsta asistenta darbu lielfermā, jo mācoties LLU Lauksaimniecības fakultātē, vasarā praktizējās šajā fermā. Audzēkņi iepazinās ar modernām lopkopības iekārtām un guva priekšstatu par rūpniecisku piena ražošanu.

Otrdien, praktiskās mācības notika pie Bebrenes Profesionālās vidusskolas zirgiem, kur piedalījās 1. – 3. veterinārmedicīnas kursu audzēkņi. Visi apguva iemaņas zirgu apmatojuma kopšanā – ķemmēja krēpes, sukāja astes. Puiši mācījās pareizi noturēt zirgam kāju, apgriezt un apvīlēt nagus. Drosmīgākās meitenes arī nebaidījās iztīrīt zirgam nagus. Darbojoties radās arī daži zilumi, bet tas deva vērtīgu pieredzi saskarsmē ar zirgiem. Toties pēc grūtā darba gaidīja garšīga putra, kuru praktisko mācību laikā, pagatavoja 4. viesmīlības pakalpojumu kurss.

Trešdien, 4. kurss un 2. kurss apmeklēja Daugavpils tirgus gaļas paviljonu, lai gūtu priekšstatu par veterinārā eksperta darbu pārtikas apritē. Vēroja, kā notiek gaļas pieņemšana un gaļas produktu tirgošanas vietu iekārtojumu. Svarīgi, lai vitrīnās vajadzīgajā temperatūrā saglabātos svaiga produkcija. Degustēja medu un bišu maizi. Tirgotāji izrādīja laipnību, jo baltie halāti lika uzmanīt - vai visi noteikumi ir ievēroti?

1. kursu veterinārārsta asistenti iepazinās ar Daugavpils veterinārās klīnikas „Vetzoocentra” darbuun apmeklēja Latgales zoodārzu. Klīnikā viņi varēja vērot veterinārārstes Darjas Stoļerovas ikdienas darbu, piedalīties suņu izmeklēšanā, kucēnu attārpošanā. Uzzināja par kaķēnu audzināšanu, zivju slimībām un eksotisko dzīvnieku ārstēšanu Latgales zoodārzā. Tāpēc arī turpināja mācību ekskursiju uz zoodārzu. Zoodārza ekspozīcijas iekārtojums un gides stāstījums par iemītniekiem bija patīkams pārsteigums tiem audzēkņiem, kas zoodārzu apmeklēja pirmo reizi.

Ceturdien, Bebrenes Profesionālajā vidusskolā notika SIA „Bebra Serviss” organizētais seminārs par ganāmpulka ēdināšanu un labturību pārejot uz ziemas sezonu. Semināra laikā audzēkņi kopā ar apkārtējo saimniecību zemniekiem uzklausīja Anitas Miltiņas sniegto aktuālo informāciju no lauku konsultāciju biroja, kā arī par ganāmpulka ēdināšanu pārejot uz ziemas sezonu. Interesantus praktiskus padomus visiem deva mākslīgās apsēklošanas tehniķis Juris Ragausis. Atraktīvais lektors izstāstīja kā jāsadarbojas ganāmpulka īpašniekam un mākslīgās apsēklošanas tehniķim, lai "govs nepaliktu vecmeitās". SIA Bebra Serviss iepazīstināja ar savu piedāvāto produkciju un saviem sadarbības partneriem. Seminārā iegūtā informācija bija noderīga un karjeras izglītību veicinoša.


Написать комментарий