Mikrouzņēmumu nodoklim būs kāpums; pavisam sīkajiem ies secen

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

No 2015. gada 1. janvāra tiks uzsākta pakāpeniska mikrouzņēmumu nodokļa palielināšana, kas gan neskars pavisam mazus mikrouzņēmumus, proti, tādus, kuru apgrozījums gadā nepārsniedz 7000 eiro.

Šādiem mikrouzņēmumiem nodokļa likme tiks saglabāta līdzšinējā, tas ir, 9% apmērā no apgrozījuma.

Turpretī mikrouzņēmumiem, kuru apgrozījums pārsniedz 7000 eiro gadā, 2015. gadā nodoklī būs jāmaksā jau 11% no apgrozījuma. Turpmākajos gados šī nodokļa likme pieaugs vēl vairāk - 2016. gadā tā būs 13%, bet, sākot no 2017. gada - jau 15% no apgrozījuma.

Tiesa gan, par ieceri celt mikrouzņēmumu nodokļa likmi vēl arvien nav vienprātības arī valdību veidojošo partiju politiķu vidū. Tā, piemēram, Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš (RP) debatēs norādīja, ka viņam ideja par mikrouzņēmumu nodokļa likmes celšanu liekoties līdzīga mēģinājumiem pamatīgi apcirpt sazaļojušu mauriņu.

Aplausus Saeimas sēdē izpelnījās Nacionālās Apvienības deputāts Romāns Naudiņš, kurš, vēlot kolēģiem atcerēties par cilvēkiem, kuriem tiek pacelts nodoklis, Saeimas Budžeta komisijas priekšsēdētājam Jānim Reiram ( V) un neatkarīgajai deputātei Elīnai Siliņai, kura ir galvenā mikrouzņēmumu nodokļa celšanas iniciatore, uzdāvināja katram pa vienai zeķei no pāra, kas tapis kādā mikrouzņēmumā.

Siliņa, kura jau ilgstoši uzstāj uz to, ka ceļama mikrouzņēmumu nodokļa likme, uzsvēra, ka galvenais iemesls, kādēļ sistēmu nepieciešams mainīt, ir rūpes par mikrouzņēmumu darbinieku sociālo aizsardzību.

Turpretī neatkarīgais deputāts Vladimirs Reskājs uzsvēra, ka pie esošās sociālās apdrošināšanas sistēmas uz "pienācīgu" pensiju vecumdienās var cerēt tikai lielu algu saņēmēji, tādēļ valstij jācenšas motivēt cilvēkus brīvprātīgi maksāt sociālās iemaksas pašiem par sevi un iesaistīties uzņēmējdarbībā. Reskājs arī atgādināja, ka jau šobrīd mikrouzņēmumos strādājošajiem ir iespēja pašiem brīvprātīgi maksāt sociālās iemaksas, tādējādi uzkrājot sev lielāku pensijas kapitālu.

Saeimas galīgajā lasījumā atbalstītie Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumi arī paredz no nākamā gada ieviest minimālo mikrouzņēmumu nodokļa maksājumu, kas būs 50 eiro. Proti, mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, kuri strādājuši bez apgrozījuma vai kuru aprēķinātā valsts budžetā maksājamā mikrouzņēmumu nodokļa apmērs nesasniedz 50 eiro, piecpadsmit dienu laikā pēc tam, kad iesniegta deklarācija par taksācijas gada ceturto ceturksni, budžetā būs jāiemaksā eiro.

Šis nosacījums par 50 eiro obligātu iemaksāšanu budžetā neattieksies uz taksācijas gadu, kad mikrouzņēmums sācis savu komercdarbību, kā arī uz mikrouzņēmumiem, kuri izbeiguši saimniecisko darbību vai likvidēti.


Написать комментарий