«Nepilsoņu kongress» aicina Saeimu grozīt likumdošanu «speciāli Kasparovam»

foto: Raitis Plauks/ir.lv
foto: Raitis Plauks/ir.lv

Ja Garijam Kasparovam trūkst nopelnu, lai iegūtu Latvijas pilsonību, Latvijas valdība varētu piešķirt viņam nepilsoņa statusu, līdz ar to sniedzot šahistam un politiķim iespēju kļūt par LR pilsoni naturalizējoties, uzskata sabiedriskās kustības "Nepilsoņu kongress" pārstāvji.

Turklāt jau 2007. gadā Garijs Kasparovs tika atzīts par ES nepilsoni. Nedēļas izdevums "European Voice", kas ietilpst grupā "The Economist", piešķīra viņam titulu "Gada neeiropietis (ES nepilsonis)" par "cīņu par politiskajām brīvībām Krievijā".

Lai iegūtu nepilsoņa statusu, īpaši nopelni Latvijas priekšā nav nepieciešami. Tiesa gan, iegūt šo statusu saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu var vienīgi cilvēks bez pilsonības, kas dzīvojis Latvijas teritorijā pirms 1992. gada. Tāpēc "Nepilsoņu kongress" aicina parlamentu izdarīt grozījumus likumā "Par to bijušās PSRS pilsoņu statusu, kuriem nav Latvijas vai citas valsts pilsonības".

Ņemot vērā, ka visos starptautiskajos forumos Latvijas valdība uzsver, ka nepilsonība ir īpašs statuss ar vairākām privilēģijām un nenosaka termiņus tās likvidēšanai, būtu lietderīgi ieviest tādu kategoriju kā nepilsoņa statuss par īpašiem nopelniem, kas piešķir cilvēkam tiesības naturalizēties.

Rezultātā Garijs Kasparovs varēs pats uz savas pieredzes pārliecināties par Latvijas panākumiem un izjust, kas ir demokrātiskā valsts iekārta. Turklāt LR nepilsoņa statuss piešķir tiesības ceļot bez vīzas visā Šengenas zonas un Krievijas Federācijas teritorijā.

 


Написать комментарий