Speciālisti atzina savu bezspēcību žurku–mutantu priekšā

foto: zoofayna.ru
foto: zoofayna.ru

Lielbritānijas Cīņas ar kaitniekiem asociācijas (British Pest Control Association’s) speciālisti paziņoja, ka žurkas ar mutācijām, kuras vairojas Lielbritānijas teritorijā, rada lielus draudus.

Pēc tabloīda Metro ziņām Kaldersfīldas universitātes (University of Huddersfield) zinātnieki, kuri Kentas grāfistes teritorijā konstatēja žurkas ar mutācijām, nesen atrada šos grauzējus Suseksas grāfistē. Pēc zinātnieku vārdiem šādi dzīvnieki ārēji ne ar ko neatšķiras no parastajām žurkām, bet atšķirība ir tā, ka tās nav iespējams noindēt ar zinātnei pazīstamām indēm – tās apēd toksiskās granulas bez kaitējuma savai veselībai.

„Normālas žurkas, kuras ir lietojušas indīgās vielas, nobeidzas, tādēļ ir dabīgi, ka viņu vietu ieņem mutanti, kuri ir izstrādājuši izturību pret toksīniem. Mēs domājam, ka to parādīšanās iemeslā ir vainojama žurku gēnu dabiskā mutācija. Sākumā mēs tās konstatējām tikai Kentā, bet tagad esam spiesti atzīt, ka tās ātri vairojas”, – saka eksperts Ričards Mosli.

Speciālisti pastāstīja žurnālistiem, ka mātītes grūsnības periods sastāda tikai 21 dienu, bet vienā metienā ir apmēram 14 žurkulēni. Daži īpatņi rada līdz 800 mazuļiem divu gadu laikā. Šādi izplatīšanās tempi satrauca zinātniekus, un piespieda viņus meklēt jaunus cīņas paņēmienus ar šiem grauzējiem.

„Tās ļoti ātri vairojas: pērn mēs konstatējām, ka teju 70% žurku ir izturīgas pret indēm, kuras mēs izmantojam lauksaimniecības kaitnieku iznīcināšanai. Dzīvnieki ar mutācijām rada nopietnus draudus jau vairāku teritoriju iedzīvotājiem”, – uzsvēra doktors Dugi Klārks.

Viņa vārdiem pievienojas Ričards Mosli: „Ir zināms, ka žurkas pārnēsā bīstamas slimības, tādas kā mēris, tīfs, trakumsērga, toksoplazmoze vai leptospiroze. Ja mēs tās neapturēsim, tās apdraudēs iedzīvotāju veselību. Vienīgais problēmas risinājums ir lietot stipras indes, bet tās var kļūt par citu dzīvnieku un putnu saindēšanās iemeslu. Mums nāksies rūpīgi kontrolēt deratizācijas procesu, lai faunas pārstāvju bojā eju samazinātu līdz minimumam”.

Karaliskās putnu aizsardzības biedrības (Royal Society for the Protection of Birds) pārstāvji uzstājās pret Lielbritānijas Cīņas ar kaitniekiem asociācijas iniciatīvu, paziņojot, ka neļaus „toksiskajam bruņojumam uzvarēt dzīvo dabu”.


Написать комментарий