Novembra sākums Latvijā 3,3 grādus siltāks nekā parasti

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Novembra pirmās desmit dienas Latvijā bija siltas un lietainas. Dekādes vidējā gaisa temperatūra kopumā valstī bija 3,3 grādus virs normas.

Temperatūra perioda laikā stabili turējās 2-4 grādus virs normas, dienā pārsvarā sasniedzot +8…+10 grādus pēc Celsija, bet dekādes pirmajā pusē vietām arī +11 grādus. Naktīs gaisa temperatūra lielākoties bija +2…+7 grādu robežās, nedaudz zem nulles noslīdot tikai atsevišķās vietās dekādes otrajā pusē, BNN noskaidroja Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Dekādes kopējais nokrišņu daudzums bija 186% no normas. Visvairāk lija Latvijas dienvidaustrumu, austrumu rajonos – šajā vietā dekādes nokrišņu „plāns” tika pārsniegts vairāk nekā divas reizes, Krāslavas novada Piedrujā sasniedzot 290% no normas. Vismazākais nokrišņu daudzums – tikai nedaudz virs normas – bija Kurzemes iekšzemes rajonos.

Aktīvas ciklonu darbības rezultātā nokrišņi perioda laikā bija katru dienu. Vislietainākais un arī kopumā valstī visvējainākais bija 4.novembris, kad Latviju sasniedza lietus mākoņu zona, kura visintensīvāk izpaudās Latvijas austrumu daļā. Šeit daudzviet diennakts nokrišņu daudzums pārsniedza visas dekādes nokrišņu normu, bet vējš brāzmās sasniedza 15-20 m/s. Kurzemes pusē vēja brāzmas vislielāko ātrumu – 20-22 m/s – sasniedza 9. un 10.novembrī.


Написать комментарий