ANO Polijā apspriež klimata izmaiņas

foto: i-g-t.org
foto: i-g-t.org

Pirmdien Polijā sākušās ANO klimata sarunas. Pēc postošā taifūna Filipīnās un zinātnieku brīdinājumiem par klimata izmaiņām, delegāti no visas pasaules apspriedīs veidus, kā tās ierobežot. 

ANO vēlas, lai valstis samazina kaitīgo izmešu apjomus. Tomēr novērotāji neprognozē, ka sarunas Varšavā vainagosies ar nozīmīgiem lēmumiem. Viens no Filipīnu delegātiem gan paziņojis, ka konferences laikā atteiksies no ēšanas, līdz sarunās nebūs panākts konkrēts progress.

ANO klimata sarunās Varšavā piedalās delegāti no gandrīz 200 valstīm. Diskusijas ilgs līdz pat nākamajai piektdienai, kad tās noslēgsies ar ministru tikšanos. Vēl nesen Apvienoto Nāciju Starpvaldību klimata izmaiņu komisija publicēja ziņojumu, paužot, ka ar 95% pārliecību var apgalvot, ka no pēdējo 60 gadu laikā konstatētās globālās sasilšanas cēloņiem vairāk nekā pusi veido cilvēka darbība. Savukārt ANO Pasaules Meteoroloģiskā organizācija šomēnes informēja, ka siltumnīcefekta gāzu emisija Zemes atmosfērā pagājušajā gadā ir sasniegusi jaunu rekordu.

ANO izvirzījušas mērķi ierobežot Zemes vidējās temperatūras palielināšanos, lai tā nepieaugtu vairāk par diviem grādiem pēc Celsija salīdzinot ar „pirmsindustriālo līmeni".

ANO vēlas, lai valstis samazina siltumnīcefektu izraisošo gāzu emisijas. Tomēr tas prasa investīcijas tīrākās tehnoloģijas, un finanšu krīzes apstākļos tas izskaidro, kāpēc līdz šim diskusijas par to bijušas ļoti sarežģītas. Arī Polija, tikšanās rīkotāja, vairāk nekā 90% no patērētās elektroenerģijas iegūst termoelektrostacijās, kurās tiek izmantotas ogles.

Lai ierobežotu globālo sasilšanu, starptautiskā sabiedrība līdz 2015.gadam cer vienoties par jaunu klimata līgumu, kam spēkā būtu jāstājas līdz 2020.gadam. Bet nav gaidāms, ka Varšavas sarunās tiks panākts nozīmīgs progress. Izskanējis, ka delegāti varētu vienoties par vadlīnijām, kas kalpotu kā pamats stingrāku pasākumu īstenošanai nākotnē.

Varšavas klimata konference notiek laikā, kad Filipīnas vēl tikai apzina postījumu apmērus, ko pirms dažām dienām nodarīja viens no meteoroloģisko novērojumu vēsturē spēcīgākajiem taifūniem „Haiyan". Oficiālais apzināto bojāgājušo skaits ir gandrīz tūkstotis. Tomēr, ņemot vērā katastrofālās sekas, taifūnam nopostot veselus ciematus un pilsētas, dzīvību varētu būt zaudējuši vairāk nekā desmit tūkstoši cilvēku. Bet izdzīvojušajiem trūkst pārtika un dzeramais ūdens.

Solidarizējoties ar tautiešiem, viens no Filipīnu delegātiem ANO klimata sarunās Varšavā paziņoja, ka 12 dienu ilgās konferences laikā gavēs. Naderevs Sano apņēmās atturēties no ēšanas, līdz sarunu vedēji nevienosies par „konkrētiem solījumiem", kā finansiāli palīdzēt jaunattīstības valstīm, kuras klimata izmaiņas skar vissmagāk.


Написать комментарий