Īpašumu vērtība kāps. Nodoklis arī

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Nākamgad īpašumu kadastrālās vērtības un līdz ar to arī nekustamā īpašuma nodoklis palielināsies lielākajā daļā Latvijas.

Lauksaimniecības zemju īpašniekiem jārēķinās, ka īpašuma kadastrālā vērtība varētu pieaugt par 10 līdz 15 procentiem, savukārt 11 teritoriālajās vienībās – 7 pagastos un 4 pilsētās – lauksaimniecības zemju kadastrālā vērtība varētu kāpt pat par 30 procentiem.

Saskaņā ar Valsts zemes dienesta (VZD) datiem 2014. gadā būtiskākās kadastrālo vērtību izmaiņas sagaidāmas lauksaimniecības zemēm visās lauku pašvaldību teritorijās – vidēji par 13%. Lielākais pieaugums gaidāms teritorijās, kur spēkā esošās bāzes vērtības pašlaik ir salīdzinoši zemas un tās būtiskāk atpaliek no vidējām darījumu cenām. Aglonas, Baltinavas, Dagdas, Tērvetes, Varakļānu un Viļānu novados prognozētā kadastrālā vērtība lauksaimniecības zemēm ir vidēji par 25 procentiem lielāka nekā šobrīd.

Ar īpašuma kadastrālās vērtības pieaugumu jārēķinās arī Mērsraga, Ķekavas un Krāslavas novadu māju un dzīvokļu īpašniekiem, jo apbūves zemes vērtība šajos novados pieaugs vidēji par 7 līdz 25%. Vienīgi Beverīnas, Burtnieku, Krimuldas novados apbūves zemes vērtības prognozē nedaudz zemākas nekā šogad.

Lielākajā daļā Latvijas novadu pieaugs arī ēku kadastrālās vērtības. Lubānas novada daudzdzīvokļu māju vidējā kadastrālā vērtība nākamgad palielināsies, iespējams, pat par 27%, Krāslavas novadā – par 13%. Savukārt Engures, Jaunpiebalgas, Ķeguma un Mālpils novadu daudzdzīvokļu māju vidējā kadastrālā vērtība nākamgad prognozēta par 2 līdz 9% zemāka nekā šogad, kas, iespējams, varētu samazināt nodoklī aprēķināto summu.

Arī Rīgā gaidāms kadastrālo vērtību pieaugums, ko izraisījusi nekustamā īpašuma tirgus aktivitāte un darījumu cenu kāpums Rīgas centrā un atsevišķās teritorijās ārpus tā, piemēram, Vecāķos, Mārupē, Buļļu salā. Arī Ķīpsalā, Mežaparkā, Nacionālās bibliotēkas apkaimē zemes vērtībai, pēc VZD domām, ir jābūt augstākai, nekā tā ir noteikta pašreiz. Kadastrālo vērtību pieaugums Vecrīgā, Bulvāra lokā, Tuvajā centrā gaidāms aptuveni par trešdaļu, pārējā centra teritorijā – par 15%. Ēku vērtību izmaiņas, tāpat kā zemei, vislielākās būs centrā – 10 līdz 20% robežās. Arī Mežaparkā, Teikā un Ķīpsalā māju īpašniekiem jārēķinās ar lielāku nodoklī maksājamo summu, jo šajās vietās ēku prognozētā kadastrālā vērtība ir augstāka nekā šogad.

VZD skaidro, ka, nosakot bāzes vērtības 2014. gadam, izmantoti 2011. un 2012. gadā valstī notikušie darījumi, kopskaitā vairāk nekā 87 tūkstoši.

Pārskati par kadastrālo vērtību izmaiņām Latvijas pašvaldībās 2014. gadā ir nosūtīti pašvaldībām, un ar šo informāciju iespējams iepazīties VZD mājaslapā. Šobrīd prognozētās vērtības tiek norādītas latos, bet jau 2014. gada 1. janvārī tās tiks atspoguļotas eiro. Katrs nekustamā īpašuma īpašnieks bez maksas var iepazīties ar pašreiz spēkā esošiem datiem par īpašuma kadastrālo vērtību, savukārt prognozētās vērtības aplūkošana tāpat kā iepriekšējos gados ir maksas pakalpojums.


Написать комментарий