Baltijas iedzīvotāji arvien vairāk interesējas par mājokļu kredītiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Mājokļu kredītu tirgus Baltijas valstīs pēc vairāku gadu krituma sāk uzrādīt stabilizācijas pazīmes. 

Igaunijā kopējais mājokļu kredītu apjoms gada otrajā ceturksnī bija par 0,14% lielāks nekā pirms gada, savukārt Lietuvā kritums bija tikai 0,34% apmērā.

Latvijā kopējais mājokļu kredītu apjoms šogad turpina samazināties. Otrā ceturkšņa beigās tas bija par 4,7 % mazāks salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, informē SEB banka.

Neraugoties uz negatīvo mājokļa kredītportfeļa dinamiku, Latvija šogad uzrāda visstraujāko no jauna izsniegtā mājokļu kredīta apjoma pieauguma tempu Baltijā. Latvijā šā gada pirmajā pusgadā mājokļu iegādei vai remontam tika izsniegti kredīti 72,6 miljonu latu apmērā, kas bija par 25% vairāk nekā 2012.gada atbilstošajā laika periodā, tomēr šie apjomi ir būtiski mazāki nekā pirmskrīzes periodā.

Gada 2.ceturksnī no jauna izsniegto mājokļu kredītu apjomi Latvijā pieauguši par 29% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo ceturksni, Igaunijā šā gada 2.ceturksnī izsniegts par 20%, bet Lietuvā – par 5,7% lielāks jauno mājokļu kredītu apjoms, salīdzinot ar 2012.gada 2.ceturksni.

«Sagaidāms, ka šīs pozitīvās vēsmas kredītu izsniegšanā turpināsies, jo mājsaimniecību ienākumi pakāpeniski pieaugs un kredītu procentu likmes saglabāsies pietiekami zemas, tādējādi varētu palielināties gan izsniegto kredītu skaits, gan arī kredītu summas. Neraugoties uz lielāku pieprasījumu pēc mājokļu kredītiem, tomēr sagaidāms, ka arī nākamgad Latvijā turpināsies mājsaimniecību kredītportfeļa samazināšanās, jo no jauna izsniegto kredītu apjoma pieaugums nespēs kompensēt kredītportfeļa amortizēšanās procesu iepriekš ņemto kredītu atmaksas un arī norakstīšanas rezultātā,» komentē SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.


Написать комментарий