Ātros kredītus pamatīgi ierobežos; nozarei valdībā nemaz nedod vārdu

foto: creditcentre.eu
foto: creditcentre.eu

Ministru kabinets otrdien nolēma atbalstīt ilgi tapušos grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz pamatīgus ierobežot pēdējos gados uzplaukušajai ātro kredītu nozarei.

Valdības sēdes vadītājs – aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) – norādot, ka visi jautājumi izdiskutēti jau pirms mēneša valdības komitejas sēdē, nolēma šoreiz jaunu diskusiju par strīdīgajiem grozījumiem neatklāt.

Kā novēroja portāls "Delfi", šāds premjera pienākumu izpildītāja lēmums izraisīja ātro kredītu nozares aizstāvju neapmierinātību – Latvijas Nebanku kreditētāju asociācijas vadītāja Baiba Fromane valdības sēdi pameta, sakot: "Nu jau tas kļūst smieklīgi!".

Ekonomikas ministrijas sagatavotie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā noteic, ka patērētāju kreditēšanas līgumus ir aizliegts slēgt laika posmā no 23:00 vakarā līdz 7:00 no rīta.

Tāpat grozījumi noteic, ka patērētāju kreditēšanas līgumu izmaksām būs jābūt samērīgām un atbilstošām godīgai darījuma praksei - līgumi, kuru gada procentu likme pārsniegs 100%, tiks uzskatīti par minētajām prasībām neatbilstošiem. Šis nosacījums gan neattieksies uz maziem kredītiem, tas ir, aizdevumiem, kuru summa ir mazāka par 100 eiro.

Pret iecerēto gada procentu likmes ierobežošanu kategoriski iebilst Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija, kura uzsver, ka Ekonomikas ministrija nav veikusi pietiekamu ekonomisko un juridisko analīzi, lai pamatotu 100% gada procentu likmes ierobežojuma ieviešanu.

"Ir vispāratzīts fakts, ka procentu likmju ierobežošana kropļo konkurenci un tirgu, apdraud nozares legālu eksistenci, veicina pelēkās ekonomikas attīstību un ir pretēja brīvā tirgus, tai skaitā pakalpojumu sniegšanas brīvības pamatprincipiem. Tirgus ekonomikā pakalpojuma cenu nosaka pieprasījums un piedāvājums un šis pamatprincips nenoliedzami darbojas Latvijas nebanku kredītu nozarē, kurā pašlaik strādā ap 50 licencētiem komersantiem, no kuriem 16 piedāvā tiešsaites kredītus," pausts atzinumā, kuru parakstījusi asociācijas valdes locekle Baiba Fromane.

Šajā atzinumā Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija uzsver, ka gada procentu likmes ierobežošana ir pretrunā ar privātautonomijas principu un, minot dažādus aprēķinus, akcentē, ka gada procentu likmes piemērošana īstermiņa aizdevumiem neļaujot objektīvi analizēt kredīta nosacījumus.a


Написать комментарий