Bērni automobilī ir 12 reižu bīstamāki nekā saruna pa mobilo telefonu

foto: berena.ru
foto: berena.ru

Bērnus vajag lutināt! Tikai tā tie izaugs par īstiem razbainiekiem. Tā teica laupītāju vadone pasakā par Sniega karalieni. Un pasakas, kā zināms, īstenojas.

Līdz šim valdīja nelokāms pieņēmums, ka visbīstamākais, kas vien var notikt autovadītāja dzīvē, ir saruna pa mobilo telefonu brauciena laikā. Nenoliedzami, tas ir bīstami, taču, kā atklāja Austrālijas zinātnieki no Monašas universitātes, vismaz divpadsmit reižu bīstamāk ir pārvadāt automobilī mūsdienu audzināšanas aplaimotus bērnus. Tā vismaz stāsta laikraksts Daily Mail

Pētījumu pamatā tika izraudzītas 12 ģimenes ar maziem bērniem. Viņu automobiļos tika uzstādītas kameras tā, lai kadrā visu laiku būtu tas, kurš sēž pie stūres. Novērojumus veica tieši trīs nedēļas. 

Atklājās, ka 90 gadījumos no 92, kad automobilī atradās bērni, tas pieaugušais, kurš atradās pie stūres, nemitīgi novērsa uzmanību no ceļa, lai izdabātu bērneļiem, tādejādi pastāvīgi riskējot izraisīt ceļu satiksmes negadījumu. 

Brauciena laikā pie stūres sēdošais no vecākiem vai nu pagriezās uz aizmuguri pie bērniem, vai vēroja tos atpakaļskata spogulī. Lielākā daļa, vadot auto, pat pamanījās parotaļāties ar bērniem vai īstenot viņu kaprīzes – attīt konfekti, padot rotaļlietu vai ko citu. 

Aprēķini pierādīja, ka 16 minūšu ilgā ceļā vismaz 2,5 minūtes autovadītājs nepievērsa satiksmei nekādu uzmanību, veltot to bērniem. 
Salīdzinot ar pieļautajām kļūdām, vadot automobili un vienlaicīgi runājot pa mobilo telefonu, bērnu pārvadāšana izrādījās 12 reižu bīstamāka. 


Написать комментарий