Jaunatnes departaments piedalījās Nacionālajā jaunatnes politikas forumā “Ievirzi Latviju!”

foto: twitter@ievirzi
foto: twitter@ievirzi

7. un 8.novembrī Jūrmalā norisinājās Nacionālais jaunatnes politikas forums „Ievirzi Latviju!”. 

Tajā vairāk nekā 200 dalībnieku vidū bija Daugavpils pilsētas domes Jaunatnes departamenta pārstāvji, kuri dalījās jauniešu vasaras nodarbinātības programmas īstenošanas pieredzē. Jaunatnes departamenta vadītājs Teodors Bikovskis un jaunatnes lietu vecākā speciāliste Irēna Ivanova pastāstīja par to, kādām, viņuprāt, jābūt jaunatnes jomas prioritātēm nākamajā plānošanas posmā (2014.-2020.gadā).

Teodors Bikovskis paziņoja portālam Gorod.lv, ka līdzīgs forums norisinājās 2010.gadā, tādēļ šī gada pasākumā tika runāts par iepriekšējā Nacionālā jaunatnes politikas foruma rezultātiem, kā arī saņemtas rekomendācijas nākamajam posmam. Visas apspriestās problēmas tika skatītas vairākās dimensijās – Eiropas, valsts, pašvaldības un atsevišķi Jaunatnes centra līmenī.

Komentējot dalību darba grupās, kurās apsprieda arī jauniešu bezdarba problēmu, Irēna Ivanova atzīmēja, ka jauniešu vasaras nodarbinātības programma visefektīvāk tiek īstenota Latgalē: „Piedalījos darba grupā, kuras sastāvā bija Rēzeknes un Krāslavas pārstāvji, viņi atzina, ka jauniešu nodarbinātības programmas pamatā izmanto mūsu shēmas. Savukārt vēl 8 Latvijas pašvaldību pārstāvji atzina, ka viņu pieredze šādas programmas realizēšanā neesot pārāk veiksmīga, tādēļ mums uzdeva daudz jautājumu, lūdza dalīties pieredzē.

Interesanti, ka forumā piedalījās ne tikai pašvaldības pārstāvji, bet arī aktīvi jaunieši, daudzi no kuriem lūdza, lai viņu pašvaldībās arī tiktu realizēta vasaras nodarbinātības programma un lai tas būtu atrunāts likumā „Par pašvaldībām”.

Otrajā dienā apspriedām programmu „Jauniešu garantija”. Izrādās, ka pašvaldība tajā nepiedalās, patlaban programmu realizē Nodarbinātības valsts aģentūra, turklāt programmas nosacījumi nav īpaši izdevīgi uzņēmējiem, kuri var tajā piedalīties. Šajā sakarā foruma dalībnieki – jaunatnes lietu speciālisti, karjeras konsultanti, uzņēmēji, jaunieši – izteica dažādus ierosinājumus, kuri varētu uzlabot programmu. Rezultātā nonācām pie kopīgā viedokļa – liela loma mērķa sasniegšanā ir mūsu valstij, bet ES jābūt mentoram. Mūsu ierosinājumi tika uzklausīti”, pastāstīja I.Ivanova.

„Visi sabiedrisko organizāciju, pašvaldību un jauniešu pārstāvji runāja par vienu galveno problēmu – to, ka jaunatnes politikas īstenošanā pastāv daudz pretrunu. Pastāvot jaunatnes politikai, darbojas Izglītības, Kultūras, Sporta pārvaldes, katrā pašvaldībā ir sava darba shēma. Kad apspriešana nonāca strupceļā, kā piemēru minēja Daugavpili, kur pastāv Jaunatnes departaments, kuram ir savs nolikums un atbildības jomas.

Interesanti diskutējām par jauniešu līdzdalību pasākumos, jo tas ir visai strīdīgs jautājums. Lielākā dalībnieku daļa kā veiksmīgu piemēru minēja „Kafiju ar politiķiem”, tomēr jauniešu organizāciju pārstāvji šo pieredzi uzskata par nepietiekošu, jo bieži vien šis pasākums pārvēršas parastā sarunā un noved pie „jauniešu politiskās elites” rašanās. Līdzdalības jēdziens paredz kaut ko citu. Kad foruma dalībnieki uzzināja par mūsu Neformālās izglītības centru, kurš sadarbībā ar pašvaldību 21 jauniešu organizācijai palīdz realizēt projektus, jauniešu līdzdalības jautājums tika apspriests daudz konstruktīvāk”, paziņoja T.Bikovskis.

Izdarot secinājumus, Jaunatnes departamenta pārstāvji atzina, ka foruma ietvaros viņiem izdevās dalīties iegūtajā pieredzē un apspriest procesus, kuri būs aktuāli nākotnē, kā arī saņemt informāciju par citu pašvaldību darba veiksmīgiem piemēriem, piemēram, Talsos tiek īstenota jauniešu nodarbinātības programma, kuras ietvaros jaunieši dažas stundas strādā skolā, saņemot par to talonus pusdienām un daudz ko citu.


Написать комментарий