Izmaiņas noteikumos par sociālajiem pakalpojumiem un pabalstiem Daugavpilī notiek ar grūtībām

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils Sociālo lietu pārvalde ir sagatavojusi un iesniedza Daugavpils domes komitejām apstiprināšanai labojumus sociālo pakalpojumu sniegšanas un pabalstu piešķiršanas noteikumos.

7. novembra Finanšu komitejas sēdē tika izskatīti 4 no 5 plānotajiem SLP jautājumiem: labojumi, kuri paredz, ka pašvaldība apmaksās nevis 3, bet 4 slimnīcā atrašanās dienas pensionāriem un invalīdiem, tika izslēgti no dienas kārtības. Pēc mēra Jāņa Lāčplēša vārdiem jautājums tika atsaukts tādēļ, ka Sociālā komiteja, kurai bija jāizskata labojumi pirms Finanšu komitejas, vai nu nepaspēja izskatīt labojumus, vai arī labojumu nodošanai Finanšu komitejai bija nepieciešama papildinformācija. Tādējādi izmaiņas, kuras paredz palielināt atbalstu pensionāriem un invalīdiem, kuriem nākas gulēt slimnīcā, pagaidām nav pieņemtas.

Kas attiecas uz pārējiem četriem ar SLP saistītajiem palīdzības jautājumiem, tad to apspriešana Finanšu komitejā izrādījās pietiekami emocionāla un ilga.

Deputāti pārliecinājās par to, ka „Sociālo pabalstu” noteikumu labojumi ir saskaņoti ar ministrijām un tiek pieņemti iedzīvotāju labā, kā arī atzina, ka izmaiņas ietekmēs budžetu, tomēr tos atbalstīja.

Dažus jautājumus radīja arī labojumi saistošajos noteikumos „Sociālie pakalpojumi”, kuru nepieciešamība tiek izskaidrota ar to, ka jāprecizē dažu pakalpojumu sniegšanas kārtību, jāiekļauj dažus jaunus pakalpojumus un jāizslēdz tos, kurus patlaban finansē valsts. Pēc precizējumiem, tai skaitā arī ietekmes uz budžetu, labojumi tika atbalstīti.

Pietiekami ilgstoši tika apspriesti labojumi SLP sniegtajiem maksas pakalpojumiem – tieši Sociālās mājas klientu veļas mazgāšanas un dušas pakalpojumiem. Strīdu radīja fakts, ka daļējo klienta apmaksu par veļas mazgāšanu tika piedāvāts paaugstināt no 10 santīmiem līdz 21, bet dušas pakalpojumiem no 30 līdz 35 santīmiem.

SLP vadītājas p.i. Benita Siliņa piedāvātās izmaiņas izskaidroja ar to, ka klientam jāpiedalās daļējā pakalpojumu apmaksā, jo tas disciplinē klientus. Lielāko šo pakalpojumu maksas daļu apmaksā SLP, paskaidroja B. Siliņa.

Diskusija radās tādēļ, ka daži deputāti, tieši Rita Strode, šaubījās, vai vispār jāpaaugstina pakalpojumu maksa. Deputāte mēģināja noskaidrot, kādam nolūkam tiek paaugstināta veļas mazgāšanas pakalpojuma maksa, jo papildus nepieciešamo veļas mazgājamo mašīnu iegādei (ar to Pēteris Dzalbe izskaidroja labojumus) pastāv daudzi citi varianti.

Savukārt Jānis Lāčplēsis izteica viedokli, ka labojumi par dušas pakalpojumu sniegšanas maksas paaugstināšanu ir pārsteidzīgi, jo, ja klienti mazgāsies dušā divas reizes dienā (kas ir normāli), tad tas viņiem nedēļā izmaksās 5 latus, kas sociālās iestādes klientiem ir par dārgu un var novest pie tā, ka klienti mazgāsies nepieļaujami reti.

B. Siliņai uzdeva līdz domes sēdei, kurā plānots galīgi apstiprināt pakalpojumu maksu, sagatavot kalkulāciju, lai pārliecinātos, ka summa, kuru maksā klienti, ir adekvāta.


Написать комментарий