2013. gada tūrisma sezonas rezultāti: tūristi sāka apmeklēt Daugavpils muzejus un ekspozīcijas 7,5 reizes biežāk

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saskaņā ar statistikas datiem, kuru sniedza Daugavpils novada Tūrisma informācijas centra (TIC) vadītāja Lolita Kozlovska, tūristu skaits Daugavpilī un novadā salīdzinājumā ar analoģisku 2012. gada periodu pieauga, sasniedzot 42 012 cilvēkus.

Jāatzīmē, ka apmeklētāko vietu analīzes gaitā tika noteikti dažādas ceļotāju galamērķu grupas – tās ir „naktsmītņu tūrisma vietas”, „amatnieku darbnīcas”, „muzeji un ekspozīcijas”, „kultūrvēstures un sakrālie objekti”, „saimniecības, kuras var apmeklēt tūristi”, „uzņēmumi, kuri piedāvā aktīvu atpūtu” un „dabas objekti”.

Kā tika noskaidrots, šajā tūrisma sezonā īpaši populāri kļuva Daugavpils muzeji un ekspozīcijas, kuru apmeklētības rādītāji pieauga 7,5 reizes. Šo parādību Daugavpils TIC sasita ar Marka Rotko Mākslas centra atklāšanu 2013. gada aprīlī. Tā, pēc datiem uz šī gada 1. novembri centra ekspozīcijas apmeklēja 60 000 cilvēku.

Interesanti, ka tūristu skaits, kuri vēlas pārnakšņot Daugavpilī, palielinājās par 10%. Tiesa, amatnieku darbnīcu apmeklētāju skaits nedaudz samazinājās, tomēr to saista nevis ar to, ka amatnieku piedāvājumi ir kļuvuši neinteresantāki vai mazāk populāri, bet drīzāk ar to, ka uz Daugavpils ceļiem notiek aktīvi būvniecības darbi. Piemēram, praktiski visas tūrisma sezonas laikā tika aizvērts ceļš uz Daugavpils Māla mākslas centru.

Joprojām popularitāti tūristu vidū saglabā kultūrvēstures un sakrālie objekti. Dati šajā sfērā salīdzinājumā ar pagājušo gadu praktiski nav mainījušies.

Tādēļ, ka Daugavpils Ledus halle šogad samazināja masu slidošanas laiku, lai pilsētas sportisti varētu gatavoties sacensībām, ailes „uzņēmumi, kuri piedāvā aktīvu atpūtu” rādītāji samazinājās.

Priecē, ka praktiski visās Daugavpils novada tūrisma sfērās rādītāji praktiski uzlabojās, izņemot muzeju apmeklējumus, tomēr tas ir saistīts ar Naujenes novadpētniecības muzeja remonta darbiem, kura svinīgā atklāšana notika tikai šī gada septembrī.

Kopumā Daugavpils TIC apkalpoto cilvēku skaits pieauga par 14,86%. Lielāko ceļotāju skaitu sastāda Latvijas iedzīvotāji, pēc tam seko Krievijas, Lietuvas, Polijas, Zviedrijas, Vācijas, Baltkrievijas, Lielbritānijas un citu valstu tūristi.


Написать комментарий