Triju valstu pārstāvji Daugavpilī apspriedīs pilsētas un Latgales attīstību vairāku AES tuvumā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Piektdien, 15.novembrī, Daugavpilī otro reizi notiks Apaļais galds, kura dalībnieki apspriedīs mūsu pilsētas un Latgales reģiona attīstību triju atomelektrostaciju (AES) tuvumā. Pasākuma rīkotājs ir ziņu portāls Gorod.lv.

Nav noslēpums, ka atomenerģijas izmantošanai ir nopietnas sekas, par ko liecina vairāki fakti.

Apaļā galda sēde sāksies plkst.10:00 viesnīcā „Park Hotel Latgola”, tajā piedalīsies ne tikai Latvijas, bet arī Lietuvas un Baltkrievijas pārstāvji. Pasākuma gaitā tiks runāts par Daugavpils un Latgales attīstības iespējām Visaginas, Ostrovecas un Kaļiņingradas AES tuvumā.

Viens no apspriežamajiem jautājumiem būs pirmās atomelektrostacijas būvniecība Ostrovecā (Baltkrievija). Savulaik, ziņojot par būvniecības sākumu, valdība minēja 3 argumentus par labu būvniecībai: ekonomiskais lietderīgums, atbilstošā teritorija un tehnisko šķēršļu trūkums atomelektrostacijas iekļaušanai valsts energosistēmā. Pirmajam Ostrovecas AES enerģētiskajam blokam jābūt nodotam ekspluatācijā 2016.gadā, otrajam – 2018.gadā.

Neskatoties uz to, ka topošā atomelektrostacija atrodas netālu no Daugavpils – tikai 140 km attālumā, pilsētas un reģiona iedzīvotājiem par to gandrīz nekas nav zināms. Tomēr daudzi saprot, ka šāda veida stacijas netālu no apdzīvotajām vietām ir bīstama kaimiņniecība. Tādēļ – lai sniegtu iedzīvotājiem informāciju par izveidojušos situāciju – arī tiek rīkota diskusija „Daugavpils un Latgales attīstība atomelektrostaciju tuvumā: Ignalinas AES, Ostrovecka AES un Kaļiņingradas AES”.

Pasākumā ar ziņojumiem uzstāsies speciālisti no Baltkrievijas un Krievijas – Baltkrievijas radiācijas un kodolenerģētikas drošības ministrijas pārstāvis Mihails Piguleckis, Krievijas Sanktpēterburgas universitātes Starptautisko attiecību Eiropas izpētes fakultātes katedras profesors Nikolajs Meževičs, Baltkrievu biedrības „Ekoloģičeskaja iniciatīva” padomes priekšsēdētājs Jurijs Solovjevs, Baltkrievijas RUP „Belnipienergoprom” pārstāvji Aleksandrs Apackis un Andrejs Katenajevs.

Diskusijā piedalīsies arī Saeimas deputāti Juris Viļums un Marjana Ivanova-Jevsejeva, Daugavpils un Krāslavas novadu pašvaldību pārstāvji, Visaginas pašvaldības vadītāja Daļa Štraupaite, vietējie uzņēmēji.

Pērnā gada novembrī notikušais Apaļais galds bija veltīts Visaginas AES būvniecībai un izsauca lielu rezonansi. Savās domās par atomenerģētikas izmantošanu dalījās daudzi pasākuma dalībnieki, tostarp Saeimas deputāts, Latvijas Enerģētikas departamenta pārstāvji, Baltkrievijas sabiedrisko organizāciju, Daugavpils pilsētas un novada pašvaldību pārstāvji.

Cerams, ka šis Apaļais galds arī pievērsīs uzmanību atomenerģijas izmantošanas problēmai un tam, kādā veidā jāattīstās Latgales reģionam AES tuvumā.


Написать комментарий