Demenes pagasta iedzīvotāji aktīvi piedalījās Biogāzes koģenerācijas stacijas būvniecības ieceres apspriešanā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

12.novembrī Demenes pagasta pārvaldē valdīja rosība – daudzi pagasta iedzīvotāji bija ieradušies uz Biogāzes koģenerācijas stacijas būvniecības ieceres prezentācijas pasākumu. 

Neskatoties uz to, ka būvniecības iniciatoru iepriekš piedāvātā informācija bija nepilnīga un neļāva izveidot savu viedokli, publiskās apspriešanas dalībnieki bija noskaņoti visai skeptiski.

Demenes pagasta pārvaldes priekšsēdētāja Valentīna Gadzāne pirms publiskās apspriešanas sākuma paziņoja portālam Gorod.lv, ka iedzīvotājiem ir pamats neatbalstīt koģenerācijas stacijas būvniecības ieceri: „Sazvanījos ar daudziem pagastiem, kuros šāda veida ražošana jau pastāv un noskaidroju, ka tie saskaras ar divām problēmām – sliktā stāvoklī esošiem ceļiem, jo firmas netur savus solījumus, un smaku, kura rodas, kad izved un pārkrauj izejvielas. Tas Demenes pagasta iedzīvotājus uztrauc visvairāk.

Runājot par to, ko šī būvniecība un ražošana varētu dot mūsu pagastam, nonācām pie secinājuma, ka, izņemot dažas darba vietas, mēs neko neiegūsim. Kas vēlēsies strādāt biogāzes koģenerācijas stacijā? Cilvēki, kuriem ir darbs, bet kuri vēlas to mainīt, tas nozīmē, ka mūsu bezdarbnieki netiks nodarbināti. Attiecīgi ekonomiskā izdevīguma nav”.

Sākoties prezentācijai, SIA „Bīstamo atkritumu serviss” pārstāvji Henrijs Buks-Vaivads un Artūrs Veiss, kā arī SIA „EkoGen” biogāzu staciju vadošais tehnologs Aleksandrs Soročins 15 minūšu laikā pastāstīja par savu būvniecības ieceri.  

Runājot par projekta izdevīgumu pagasta iedzīvotājiem, speciālisti minēja pagasta iedzīvotāju dalību reģiona attīstībā, ilgtermiņa ieguvumus, vietējās vides attīstības veicināšanu, reģiona nekustamā īpašuma vērtības pieaugumu, reģiona atpazīstamības veicināšanu.

Kā veiksmīgi piemēri tika minētas līdzīgas biogāzes koģenerācijas stacijas, kuras darbojas Cesvainē, Vircavā, Nicā, Bēnē.

Zīmīgi, ka SIA „Bīstamo atkritumu serviss” pārstāvji savā prezentācijā centās atbildēt uz pagasta iedzīvotājiem aktuālākajiem jautājumiem, apliecinot, ka ražošanas dēļ pagasta iedzīvotāji nesaskarsies ar nepatīkamu smaku, jo tas būs slēgtā tipa process, koģenerācijas dzinējs atradīsies konteinerā ar izolāciju, tādēļ skaļuma līmenis nepārsniegs 55 dB, kas esot salīdzināms ar troksni nelielā birojā, kurā strādā četri cilvēki.

Tāpat prezentācijā bija norādīts, ka ražošanas laikā tiks radītas aptuveni 100 darba vietas, ražošanā tiks nodarbināti ne mazāk kā 12 cilvēki, un Demenes pagasta zemnieki būs galvenie izejvielu piegādātāji. Izejvielu iegādei plānots tērēt 100 000 latus gadā.

Jāatzīmē, ka prezentāciju apmeklējušie Demenes pagasta iedzīvotāji aktīvi piedalījās diskusijā, uzdeva daudz jautājumu. Pēc pusotras stundas garas apspriešanas daži iedzīvotāji izteica savu viedokli, aizpildot anketu, bet lielākā daļa nolēma nesteigties un izdarīt to līdz 26.novembrim, kad beigsies publiskās apspriešanas laiks.

Demenes pagasta pārvaldes priekšsēdētāja V.Gadzāne atzīmēja, ka viņai SIA „Bīstamo atkritumu serviss” pārstāvju atbildes likās nepārliecinošas, tomēr, vai iedzīvotāji atbalstīs biogāzes koģenerācijas stacijas būvniecības ieceri, kļūs zināms šī mēneša beigās.



Написать комментарий