Franču zinātnieki vēlas pārņemt Latgales zoodārza pieredzi bruņurupuču audzēšanā

foto: Mihails Pupiņš
foto: Mihails Pupiņš

Dažus gadus pēc kārtas Latgales zoodārzs aktīvi un veiksmīgi piedalās programmā LIFE+, kas aicina aizsargāt Latvijas dabu un mūsu valsts teritorijā dzīvojošos retos dzīvniekus.

Minētās Eiropas programmas ietvaros mūsu zoodārzs turpina realizēt projektu, kura mērķis ir aizsargāt trīs retus rāpuļus un abiniekus – sarkanvēdera krupjus, gludās čūskas un purva bruņurupučus.

Latgales zoodārza direktors Mihails Pupiņš pastāstīja portālam Gorod.lv, ka Parīzes zinātnieki izrāda interesi par zoodārza pieredzi bruņurupuču audzēšanā. „Franču zinātnieki uzzināja par mūsu projektu realizēšanu programmas LIFE+ ietvaros un lūdz dalīties pieredzē, jo plāno veidot ūdenskrātuves bruņurupuču audzēšanai. Pēc semināra Briselē plānojam apmeklēt Strasbūras universitāti un Parīzi, kur pastāstīsim ārzemju kolēģiem par mūsu pieredzi”, paziņoja M.Pupiņš.

Jāatzīmē, ka Latvijas purvu bruņurupucis oficiāli ir atzīts par izmirušu sugu, tās pilnīgai atjaunošanai būtu nepieciešams daudz laika – no 50 līdz 100 gadiem. Tomēr, pateicoties zinātnieka un entuziasta Mihaila Pupiņa un viņa komandas darbam, Daugavpils kļuvusi par purva bruņurupuču saglabāšanas vietu. Pirmais eksemplārs mūsu teritorijā tika atrasts 1985.gadā.

Prieks, ka Daugavpils un Latgales zoodārzs veicina reto un izmirušo sugu saglabāšanu.


Написать комментарий