Valsts domē ir iesniegts likumprojekts par ASV dolāru aizliegumu Krievijā. No Krievijas pilsoņiem tos izņems un atgriezīs rubļos

foto: newsru.com
foto: newsru.com

Valsts domē iesniegts likumprojekts, kurš, iespējams, atradīs atbalstu pēc padomju laikiem skumstošajos Krievijas pilsoņos un tik tiešām zināmā mērā atgriezīs valsti atpakaļ aiz „dzelzs priekškara”.

Liberāli demokrātiskās partijas deputāts, bijušais Maskavas mēra kandidāts Mihails Degtjarovs piedāvāja aizliegt ASV dolāru apriti un uzglabāšanu KF teritorijā.

„Viena gada laikā pēc šī federālā likuma stāšanās spēkā rezidentiem būs tiesības caur pilnvarotām bankām realizēt ASV dolāru atlikumu pārdošanu savos kontos”, – teikts likumprojekta tekstā, kurš ir publicēts Valsts domes dokumentu elektroniskajā bāzē.

Tas satur šādu frāzi: „Pēc norādītā termiņa beigām pilnvarotajām amatpersonām būs pienākums izņemt no rezidentiem ASV dolārus skaidrā naudā, kurus viņi atradīs savu amata pienākumu pildīšanas laikā”. Pie šādām pilnvarotām personām pieder policijas, nodokļu inspekciju, muitas un robežsardzes orgānu darbinieki, kā arī migrācijas uzskaites orgānu darbinieki, – ziņo newsru.com.  

Dolāru meklēšanas un izņemšanas kārtība dokumentā nav aprakstīta, tomēr teksts jāsaprot šādi: ja pārbaudes laikā pie pilsoņa tiks atrasti dolāri, tad orgāniem būs pienākums tos izņemt. 30 dienu laikā dolāri tiks pārdoti par rubļiem, un šī naudas summa tiks atgriezta īpašniekam.

Saskaņā ar likumprojektu dolāru kontu īpašniekiem Krievijas bankās tie būs jāiztērē vai jāapmaina pret citu valūtu, pretējā gadījumā banku pienākums būs tos pārdot pēc iepriekšējā gada vidēja kursa. Arī dolāru skaidrā naudā īpašniekiem būs pienākums tos iztērēt vai apmainīt.

Turklāt rezidenti joprojām bez ierobežojumiem varēs pirkt un pārdot dolārus, atrodoties ārzemēs, un viņiem var būt ieguldījumi dolāros ārzemju bankās. Elektroniskos pirkumus internetā, kur pieņem tikai ASV dolārus, varēs veikt caur maksājumu sistēmām, kurām ir valūtas apmaiņas funkcijas.

Piedāvātās dolāru apgrozības un uzglabāšanas ierobežojumi neizplatās uz valūtas operācijām, kuras realizē Centrālā Banka, valdība, Ārlietu ministrija, Aizsardzības ministrija, Ārējās izlūkošanas dienests un Federālā Valsts kase.

Likumprojekta paskaidrojuma rakstā tiek atzīmēts, ka tā mērķis ir plašās dolāru izplatīšanās valstī problēmas atrisinājums, kuru emisiju nodrošina tikai riskanti, kā atzīmē autors, ASV Valsts kases vērtspapīri.

Pēc Degtjarova domām, ja ASV valsts parāds pieaugs tādos pašos tempos, tad dolāru sistēmas krahs iestāsies 2017. gadā. Turklāt īpaši cietīs tās valstis, kuras savlaicīgi netiks vaļā no dolāru atkarības. „Ņemot vērā augstāk izklāstīto, ir ļoti bīstams uzticības ASV dolāram pieauguma fakts Krievijas pilsoņu vidū”, – teikts paskaidrojuma rakstā.

Par šāda likumprojekta sagatavošanu jau maijā ziņoja laikraksts „Izvestija”. Rakstā bija izklāstīts Degtjarova viedoklis, saskaņā ar kuru dolāru uzglabāšanas aizliegums var pacelt rubļa prestižu un samazināt Krievijas pilsoņu atkarību no ārzemju naudas.

Turklāt vēl agrāk, 2012. gada jūlijā Vienotās Krievijas partijas biedrs Jevgeņij Fjodorovs paziņoja par nodomu ieviest labojumus Likumā par „Centrālo Banku”, kuru mērķis ir pārvērst valsts ekonomiku par rubļu ekonomiku. Skeptiskie noskaņotie eksperti tad paziņoja, ka tas provocēs pilsoņus uz to, lai veiktu valūtas norēķinus ārzemēs, un Krievijas kapitāla aizplūde pastiprināsies.

Galu galā Degtjarova iniciatīva ieguva dokumentālu noformējumu tikai patlaban, toties šī gada jūlijā deputāts iesniedza Valsts domei citu likumprojektu par ikmēneša papildatvaļinājuma piešķiršanu sievietēm kritiskajās dienās.

Liberāli demokrātiskajā partijā spēj arī jokot. 2013. gada 1. aprīlī Valsts Domē tika iesniegts likumprojekts „Par pilsoņu aizsardzību pret ķiploku lietošanas sekām”. Par likumprojekta autoru kļuva deputāts Sergejs Ivanovs. Ziņa momentāni izplatījās, radot dažādas emocijas. Tomēr pēc tam kļuva zināms, ka Starptautiskajā smieklu dienā parlamentārieši nolēma tikai pasmieties par sevi. „Es to iesniedzu un plānoju atsaukt”, – pastāstīja Ivanovs, paziņojot, ka „1. aprīļa joks ir izdevies – joks, kurā ir daļa patiesības”.  


Написать комментарий