Franču žurnāls nekautrējas savu tieslietu ministri nosaukt par pērtiķieni

foto: ekrānuzņēmums no video/All Over Press
foto: ekrānuzņēmums no video/All Over Press

Francijā izcēlies skandāls: kāds labējais žurnāls laidis klajā numuru, kura vāku rotā Francijas tieslietu ministre, bet parakstā pie foto melnādainā politiķe salīdzināta ar viltīgu pērtiķieni, kura laimīgi tikusi pie banāna.

Izdevums "Minute" veikalu plauktos parādījies ar vāku, kuru daudzi tulko kā klaji rasistisku un augstākajā mērā nepieklājīgu. Labēji noskaņotā žurnālā atrodama publikācija par Francijas tieslietu ministri Kristiānu Tobiru, bet pie viņas tuvplāna foto uzrakstīts "viltīgi kā pērtiķiene Tobiru ir atradusi banānu". Diemžēl frāzi nav iespējams pavisam korekti pārnest no franču uz latviešu valodu, jo tā veidota no divām idiomām un principā ir vārdu spēle, kas no viena aspekta tulkojama pat kā glaimojoša. 

Parīzes prokuratūra publikācijā un žurnāla vāka noformējumā tūdaļ saskatīja rasismu, taču izdevuma redkolēģija pauda, ka viss esot vien vārda spēle un foto parakstam neesot ne mazākā sakara ar tieslietu ministres Tobiru miesas krāsu - viņa ir melnādaina sieviete. Pati Kristiāna Tobiru "Minute" ķecerīgo publikāciju nekomentē, jo esot jau pieradusi pie rasistiskiem jokiem un piezīmēm, piemēram, pavisam nesen Šampaņas reģiona mēra amata kandidāts publiski norādīja, ka viņš "labprātāk redzētu ministri kāpelējam kokos, nevis vadot tieslietas valstī".

Taču Tobiru kundzei ir stipra aizmugure: par viņu iestājies iekšlietu ministrs, kurš vēlas, lai žurnāla numuru ar provokatīvajiem virsrakstiem izvāktu no veikalu plauktiem iespējami drīzāk. Tāpat arī Francijas premjers publikācijā saskatījis klaju rasismu, kam nekāda vārdu spēlīte neesot attaisnojums.

Tieslietu ministre savā valstī tiek vērtēta krasi atšķirīgi. Viņai ir prāvs atbalstītāju pulks, taču Tobiru ļoti tracina konservatīvāko tautas daļu. Ministrei ir visnotaļ liberāla domāšana, un lielākoties pateicoties viņas darbībai Francijas civilkodeksā viendzimuma laulības noteica kā likumīgas. Turklāt tieši Kristiānas Tobiru aktivitātes panāca, ka gejiem ļauj arī adoptēt bērnus.


Написать комментарий