Taksometrs pašgājējs būs realitāte jau 2017. gadā

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Ošņāt nepatīkamu odekolonu, klausīties negaumīgu mūziku, iesaistīties neauglīgās sarunās. Tas viss nāk komplektā ar tradicionālās orientācijas taksometru.

Pilnīgi iespējams, ka pēc kāda laika no saskarsmes ar taksistiem būsim pasargāti. Neviens neprasīs dzeramnaudu, apzināti nevedīs pa tālāko ceļu, netēlos, ka nav sīknaudas, ko izdot atlikumā. 

Iedvesmojoties no daudz aprakstītā, bet pagaidām vēl tikai mītiskā Google bezpilota automobiļa, Lielbritānijas pilsētas Miltonkeisas saimnieki gatavojas ieviest pašgājēju kapsulas-taksometrus. 

Iesākumā testa režīmā šādas te kapsulas, kas paredzētas diviem cilvēkiem un bagāžai, vizināsies pilsētas robežās no dzelzceļa stacijas līdz iepirkšanās centram un biznesa kvartālam. Ja viss ies pēc plāna, tad jau 2017. gadā šādi pašgājēji tiks ieviesti kā pintiesīgi sabiedriskā transporta pārstāvji. Pirmajiem 100 testa modeļiem izmēģinājumi būšot jau 2015. gadā. 

Projekta pirmais posms prasīšot vienu miljonu angļu mārciņu (aptuveni 800 000 latu), bet visa programma kopumā ap 65 miljoniem (ap 52 miljoniem latu). Savukārt brauciena cena plānojama vien divu mārciņu (aptuveni lats un 60 santīmu) apmērā. 

Taksometru kapsulām ceļš uz izvēlēto galamērķi jāatrod pašām ar GPS navigācijas sistēmas palīdzību. Ja tomēr kaut kas aiziet greizi, tad pasažieriem būs iespējas piepalīdzēt ar speciālu vadības sviru. 

Pašlaik par šādu tehnoloģiju ieviešanu interesi izrādījis jau Ford, Jaguar, Land Rover un General Motors. 


Написать комментарий