Baltkrievijas pārstāvis: Ostroveckas AES būvniecība sniedz tikai tiešās ekonomiskās priekšrocības

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā jau tika ziņots, Daugavpilī notika Apaļais galds, kurš bija veltīts otrās lielākās valsts pilsētas un Latgales reģiona attīstībai Visaginas, Ostroveckas un Kaļiņingradas AES ielenkumā.

Par vienu no šī pasākuma dalībniekiem kļuva RUZ „BelNIPIenergoprom” direktora vietnieks Aleksandrs Apackijs. Šis lielais zinātniski pētnieciskais uzņēmums nodarbojas ar elektroapgādes avotu projektēšanu, kā arī veic enerģētisko auditu. Pēc direktora vietnieka vārdiem tas izpilda teju 75% republikas pasūtījumu, kā arī nodarbojas ar Krievijas un Eiropas Savienības pasūtījumiem.

„Ja ar Ostroveckas AES projektu nodarbojas speciālas Krievijas institūcijas, tad mēs izstrādājam apkārtējo infrastruktūru un palīgražotnes, veicam monitoringu, kas, pirmkārt, ir saistīts ar drošību un apkārtējās vides aizsardzību.

Pēc A. Apackija vārdiem lēmums par atomelektrostacijas būvniecību Baltkrievijā tika izskatīts ļoti ilgi. Gandrīz piecus gadus tika veikti daudzi pētījumi un notika sabiedriskās domas aptaujas. Tā rezultātā ievērojama iedzīvotāju daļa, kura vēl atceras briesmīgās Černobiļas avārijas sekas, pakāpeniski piekrita Baltkrievijā pirmās AES būvniecībai.

Arī nākamās AES būvniecības vietu izvēlējās ilgi. Rezultātā apstājās pie Grodņas apgabala ziemeļu daļas – Ostrovecas pilsētas. Tas lauksaimniecības reģions, kurā nav attīstīta rūpniecība, bet pastāvēja problēma ar iedzīvotāju iekārtošanos darbā un nelielām darba algām.

„Patlaban Baltkrievija importē ļoti daudz dabas gāzes, kā arī elektroenerģijas daļu no Krievijas. Pēdējos gados mūsu valsts demonstrē ievērojamu rūpnieciskās ražošanas pieaugumu, tādēļ ir nepieciešams liels enerģētikas atbalsts.

Ostroveckas AES būvniecība dos tiešas ekonomiskās priekšrocības. Pirmkārt, Ostrovecas iedzīvotāju skaits pieauga par 30%, pateicoties kam pilsētas tipa ciemats ieguva pilsētas statusu. Otrkārt, tikai viena gada laikā par 26% pieauga darba algas, pieauga privāto investīciju apjoms. Treškārt, pieauga zemes gabalu un mājokļu cenas. Ceturtkārt, ievērojami uzlabojās infrastruktūra un praktiski pilnīgi izzuda bezdarbs”. – paskaidroja „BelNIPIenergoprom” pārstāvis.

Atgādināsim, ka Ostroveckas AES atrodas netālu no Latvijas un Lietuvas robežas: 50 km attālumā no Viļņas un 140 km attālumā no Daugavpils. Lietuviešiem tādēļ radās daudz jautājumu, pirmkārt, par nākamās atomelektrostacijas drošību.

A. Apackijs pastāstīja, ka Ostroveckas AES ir paredzēts uzstādīt „3+” paaudzes reaktoru, kurš uz šodienu ir viens no drošākajiem. „Fukusimā tika pieļautas rupjas kļūdas, bet Baltkrievijā tiek rūpīgi izstrādātas pasīvās aizsardzības sistēmas, kuras dod laiku un iespēju novērst iespējamās kļūmes bez cilvēka iejaukšanās. Neapšaubāmi tiks izstrādātas arī aktīvās aizsardzības sistēmas, kuras ļauj pieņemt steidzamu lēmumu ārkārtas situāciju gadījumos. Turklāt tiek izskatīti atvieglojumu iedzīvotājiem piešķiršanas jautājumi, kuri dzīvo tiešā AES tuvumā.

Tiešie pētījumi tikai nākamās AES būvlaukumā notika teju 5 gadus, no 2008. gada. 2009. gadā sākās sabiedriskā apspriešana ar visiem Baltkrievijas iedzīvotājiem. Tika veikti sagatavošanās perioda darbi, ka ir saistīti nevis ar AES būvniecību, bet ar infrastruktūras un ražošanas attīstību.

Apmēram pirms divām nedēļām Baltkrievijas prezidents parakstīja dekrētu par Ostroveckas AES būvniecības uzsākšanu. Domājam, ka tika izpildītas visas starptautiskās un nacionālās procedūras, izpildīti Konvencijas izpildes komitejas lēmumi, organizēta papildus sabiedriskā noklausīšanās, kuras gaitā tika atbildēts uz daudziem jautājumiem. Tikai oficiālajām Lietuvas ministrijām un organizācijām tika nosūtīta181 atbilde, neskaitot daudzās konsultācijas, seminārus un diskusijas. Turklāt mūsu atbildes bija detalizētas uz desmitiem lappušu. Mēs esam gatavi arī turpmāk atbildēt uz dažādiem jautājumiem par Ostroveckas AES”, – paskaidroja Baltkrievijas puses pārstāvis.


Написать комментарий