Latvijas filmu diena Jēkabpilī

foto: jekabpils.lv
foto: jekabpils.lv

22.novembrī Kino Mītnē ar Latvijas filmu seansiem visas dienas garumā noslēgsies Latvijas filmu maratona 2013 rudens posms, vēsta Jēkabpils pašvaldības portāls.

Svētku mēnesī Latvijas Filmu maratons piestāja 8 Latvijas pilsētās, dodot iespēju skatītājiem ārpus Rīgas vienas dienas laikā uz lielā ekrāna skatīt gan jaunas, gan arī klasiskas latviešu filmas. Jēkabpilī Latvijas filmu maratons norisināsies jau trešo reizi. 

Multeņu seansā būs iespēja redzēt klasiķa animatora Arnolda Burova restaurētās leļļu filmas Si-Si-Dra, Puķu Ansis, Pums un Piramidons un Tīģeris Ņau-Ņau, kas pieaugušajiem mīļas un labi zināmas, bet ko mūsdienu bērni nemaz nav redzējuši. Pirmoreiz uz ekrāniem maratona laikā būs Māra Putniņa un Jāņa Cimermaņa  jaunākā multene “Vāsa”, kur darbība un cīņa ar žurkām notiek slavenajā Zviedrijas muzejā  uz  karakuģa. “ Vāsa” ir jau otrā filma asprātīgajā seriālā par Avārijas Brigādes piedzīvojumiem Eiropā – pirmā filma “Korida”, kur darbība noteik Spānijā, bija pagājušā gada filmu maratona hīts.

Pirms multeņu seansa tiks demonstrēts bērnu raidījuma KasTe EsTe video par to, kā top dažādi kino triki un specefekti, bet pēc multenēm bērniem būs iespēja tikties ar pašiem KasTe EsTe varoņiem Vari un Lupi. 

Studenti (un ne tikai) īpaši aicināti iepazīties ar režisores, mūziķes, aktrises Ksenijas Zaķes video darbiem, nupat pabeigto eksperimentālo filmu “Zivs” un Jāņa Norda pirmo filmu “Amatieris”, kur Ksenija Zaķe atveido galveno lomu. Pašlaik Ksenija studē Mākslas akadēmijā Vizuālās komunikācijas nodaļā, dzied grupā Tribes of the City un dažādos ampluā  sadarbojas ar grupu Instrumenti. Maratonā varēs redzēt Ksenijas veidotās vizualizācijas Instrumentu pagājušā gada koncertam un jauno videoklipu dziesmai Aeon River.

Maratona programmā iekļauta arī režisora Askolda Saulīša filma “Atmodas antoloģija” – par Tautas frontes dibināšanu un tās darbību.  Šis seanss ir bez maksas, un maratona organizētāji aicina izmantot šo iespēju skolām kā interesantu vēstures stundu ārpus klases telpām, jo kino ir viens no efektīvākajiem veidiem kā skolēniem stāstīt par vēsturi un  ieinteresēt par laiku un notikumiem, ko paši nav pieredzējuši. 

Vēl uz lielā ekrāna būs iespēja redzēt restaurēto latviešu klasiku – filmu “Ezera Sonāte “, kas uzņemta pēc Regīnas Ezeras stāsta “Aka” motīviem, un šī filma, savukārt,  var papildināt latviešu literatūras stundu. 

Latvijas Filmu maratou Jēkabpilī organizē Anša Epnera studija AVE sadarbībā ar Nacionālo Kinocentru, Kultūrkapitāla fondu un Jēkabpils Kultūras pārvaldi.


Написать комментарий