Jūs neticēsiet, kādu algu saņem Amsterdamas ielu sētnieki alkoholiķi!

foto: All Over Press
foto: All Over Press

Aptuveni 20 saulesbrāļi Amsterdamā uzsākuši darba gaitas sētnieku arodā un ar valdības atbalstu šiem sētniekiem noteikts īpašs atalgojums. 

Samaksa par darbu apmierina gan darba ņēmējus, gan darba devēju – Amsterdamas pilsētas vadību.

Īpašs valdības finansēts projekts paredz, ka sētniekiem, kuru dzīvesveids ir regulāra dzeršana, arī maksāts tiks īpatnējā valūtā – ar alu. Tas ir projekts, kas paredz par darba dienu no 9.rītā līdz 15.30 izmaksāt algā... piecas bundžas alus. Papildu šķidrajai algai katram pienāksies arī siltu pusdienu pauze, 10 eiro jeb apmēram 7 lati kabatasnauda un šķipsniņa tinamās tabakas. 

Pirmajā programmas „metienā” strādā 20 Amsterdamas alkohola atkarīgo, un pieteikties drīkst ikviens cilvēks. Mērķis, kāpēc valdība finansē tik inovatīvu projektu, nav vis alkoholiķu ārstēšana, bet gan iespēja nodarbināt tos cilvēkus, kuri ikdienā vāļājas pa pilsētas parkiem vai  diedelē naudu alkoholam. Tagad viņi savu ikdienas devu grādīgā var nopelnīt, strādājot sabiedrības un pilsētas sakopšanas labā. 

Sētnieki darbā ierodas pl.9.00 no rīta, un uzreiz viņiem izsniedz divas bundžas 5% stipra alus, tā teikt, lai iedotu duku slotu cilāt gadījumā, ja čābīga pašsajūta no vakardienas reibuļa. Kopā ar alu viņiem izsniedz tasi kafijas enerģijai. Atlikušās trīs bundžas alus vīri dabū pēc pusdienām. 

Programma darbojas jau dažas nedēļas un esot novērojama tās efektivitāte. „Viņi vairs neslaistās parkos, viņi dzer salīdzinoši mazāk un ir labāk paēduši. Turklāt šiem cilvēkiem ir ko darīt, viņi jūtas vajadzīgi,” pauda programmas vadītājs. Tomēr viņam nepiekrīt viens no sētniekiem vārdā Frenks: „Es neteiktu, ka mēs dzertu mazāk. Tagad dzeršana gluži vienkārši ir strukturētāka un civilizētāka. Pluss ir tāds, ka mums dod „piecprocentīgo” alu, nevis 12%, kādu es dzēru agrāk”. 


Написать комментарий