Lauku attīstības speciāliste: Nav iespējams prognozēt, cik ilgi saglabāsies augstas piena iepirkuma cenas

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēdējos mēnešos Latvijā turpinājies piena iepirkuma cenu kāpums, oktobra beigās sasniedzot netipiski augstu rādītāju – vidēji 228,92 lati par tonnu piena.

Līdz ar to ir pārspēts līdzšinējais vidējās piena iepirkuma cenas rekords – 216,13 lati par vienu tonnu.

Lai noskaidrotu, ar ko varētu būt saistīts cenu kāpums, un kā tas ietekmē Daugavpils novada zemniekus, portāla Gorod.lv korespondēts vērsās pie SIA "Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs" Daugavpils nodaļas lauku attīstības speciālistes Janīnas Kursītes.

„Šogad piena ražotāji tiešām ir apmierināti ar iepirkuma cenām, tas ļauj sakrāt līdzekļus viņu darbības attīstībai”, paziņoja lauku attīstības speciāliste.

Atbildot uz portāla Gorod.lv korespondenta jautājumu, ar ko varētu būt saistīts piena iepirkuma cenu kāpums, J.Kursīte atzīmēja, ka šogad visā Eiropā, it īpaši Lielbritānijā, bijuši labvēlīgi laikapstākļi, kuri ietekmēja govīm domātās barības sagatavošanu un attiecīgi arī izslaukuma apjomu. Siera un piena pieprasījums saglabājas augstā līmenī.

„Piena cenas ir ļoti mainīgas, un līdz šim zemniekiem neizdevās izdevīgi pārdot pienu. Neskatoties uz to, ka kopumā cenas pieauga par dažiem santīmiem, lielo saimniecību īpašnieki runā par pozitīvo tendenci”, teica J.Kursīte.

Tomēr, pēc viņas vārdiem, nav iespējams prognozēt, cik ilgi saglabāsies augstas piena iepirkuma cenas, jo 2015.gadā tiks pieņemtas citas kvotas. 


Написать комментарий