Muskuļaudu apjoms ir saistīts ar deguna izmēru

foto: colady.ru
foto: colady.ru

Ārstu novērojumi parādīja, ka vīriešiem ir lielāki deguni nekā sievietēm.

Aiovas universitātes eksperti domā, ka liels deguns ir saistīts ar muskuļu masu. Vīriešiem tā ir lielāka, bet muskuļus aktīvi jāapgādā ar skābekli, kur palīdz deguns, raksta "Infox.ru".

Kā zināms, vīriešu deguns vidēji ir par 10% lielāks nekā sieviešu deguns. Lai noskaidrotu atšķirību iemeslu, zinātnieki novēroja 38 zēnu un meiteņu attīstību, sākot no 3 gadu vecuma, līdz 25 gadu vecumam. Izrādījās, ka līdz 11 gadu vecumam dažādu dzimumu bērnu deguni bija apmēram vienādi.

Bet no pusaudžu vecuma zēnu deguni sāka palielināties ātrāk nekā meiteņu deguni. Un palielināšanās tempi bija tieši saistīti ar muskuļu masas pieaugumu. Dzimumnobriešanas laikā zēniem 95% masas pieauguma pienākas uz audiem, kuri nav saistīti ar taukiem. Meitenēm tas sastāda 85%.

Svarīgs ir tas, ka perspektīvā cilvēku deguni samazināsies vispārējo muskuļaudu rādītāju samazināšanās dēļ. Ja muskuļu nav tik daudz, tad lielu degunu nepieciešamības nav. Pēc antropologu vārdiem cilvēces relatīvais plaušu un krūšu kurvja tilpums jau ir samazinājies salīdzinājumā ar pirmo Homo sapiens.


Написать комментарий