Rinkēvičs: Latvijai un Krievijai viedokļi atšķiras, taču dialogu uzturam

foto: flickr.com
foto: flickr.com

Latvija attiecībās ar Krieviju cenšas uzturēt regulāru dialogu, lai gan viedokļi abām valstīm atšķiras, pēc tikšanās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu norāda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

«No Latvijas viedokļa raugoties, pozitīvi ir tas, ka tomēr cenšamies uzturēt regulāru dialogu. Viedokļi atšķiras, bet vismaz ir arī kaut kādi jautājumi, kas risinās,» intervijā Latvijas Radio atzinis Rinkēvičs.

Abu valstu ministri apsprieduši tādus jautājumus kā savstarpējā informācijas apmaiņa par militārajām mācībām, autokravu pārvadājumi un gaidāmā Austrumu partnerības konference Viļņā.

Ar kaimiņvalsts kolēģi Rinkēvičs apspriedis arī atšķirīgo pozīciju vēstures jautājumos. «No Latvijas puses izrunājām jautājumu loku, kas skar mūsu represēto lietas arhīvos, to pieejamību. Arī jautājumu loku, kas skar sadarbību latviešu apbedījumu lietu reģistrācijā Krievijā, saistību izpildi par šo apbedījumu vietu pienācīgu uzturēšanu,» stāstīja ārlietu ministrs.

Savukārt Krievijā medijiem pirmie jautājumi Latvijas ministram bija saistībā ar Uzvaras pieminekli. «Man ir jāskaidro, ka, pirmkārt, pieminekli neviens negrasās nojaukt, jo tas ir pretrunā ar Krievijas-Latvijas attiecīgo līgumu. Gan arī tas radītu spriedzi sabiedrībā. Tas vienkārši nav pareizi,» tā ministrs.

Savukārt trešdien, 20.novembrī, ārlietu ministrs Maskavā tikās ar Krievijas Federācijas (KF) valdības priekšsēdētāja vietnieci Olgu Golodecu, kas Krievijas valdībā ir atbildīga par jautājumiem, kas saistīti ar sociālo jomu, veselības aizsardzību, izglītību, zinātnes un jaunatnes politiku, kultūru un tūrismu.

Rinkēvičs un Golodeca pārrunāja Latvijas un Krievijas divpusējās sadarbības jautājumus. Amatpersonas pauda gandarījumu par ciešajiem kultūras sakariem abu valstu starpā, ko veicina šī gada februārī noslēgtā 2013.-2015.gada sadarbības programma kultūras jomā. KF valdības vadītāja vietniece novērtēja iespēju šovasar apmeklēt Dziesmu un deju svētkus Latvijā un gūt ierosmi par līdzīgu pasākumu organizēšanu arī Krievijā. Ārlietu ministrs aicināja Krievijas korus piedalīties VIII Pasaules koru spēlēs šī gada jūlijā, Rīgā. Golodeca apstiprināja Krievijas koru dalību šajās spēlēs. Rinkēvičs uzsvēra, ka mākslinieki no Krievijas būs gaidīti arī citos Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumos nākamgad. Puses pārrunāja arī iespēju izstrādāt abu valstu sadarbības programmu izglītības, zinātnes un pētniecības jomās, informē Ārlietu ministrija.

Latvijas ārlietu ministrs un Krievijas valdības vadītāja vietniece kā veiksmīgu novērtēja attīstību tūrisma jomā – «Latvija ir viens no iecienītākajām Krievijas iedzīvotāju apmeklējumu mērķiem», atzina Krievijas vicepremjere. Amatpersonas vienojās turpināt aizsākto darbu, lai veicinātu iedzīvotāju kontaktus un tūrisma sakarus abu valstu starpā.

Runājot par vēstures izpratnes jautājumiem, Rinkēvičs secinājis, ka joprojām pastāv pušu viedokļu atšķirības un attiecības joprojām noslogo dažādi pagātnes radīti stereotipi. Tādēļ nepieciešams turpināt visu līmeņu tiešu dialogu starp Latviju un Krieviju, kā arī vecināt konstruktīvu un pragmatisku gaisotni abu valstu attiecībās. Ministrs atzīmēja, ka būtiski ir turpināt abu valstu vēsturnieku sadarbību, veicināt pieeju Krievijas arhīviem un nodrošināt represēto Latvijas iedzīvotāju apbedījumu, piemiņas vietu apzināšanu un saglabāšanu. «Latvijas sabiedrībai ir būtiski noskaidrot padomju laika represiju upuru likteņus un godināt viņu piemiņu. Minētais pozitīvi ietekmētu gaisotni abu valstu attiecībās,» norādīja Rinkēvičs.


Написать комментарий