Putins domā, ka Ukrainu šantažē Eiropa, nevis Krievija

foto: ntv.ru
foto: ntv.ru

Pēc Krievijas – Turcijas pārrunām Sanktpēterburgā Vladimirs Putins komentēja Lietuvas prezidenta padomnieka paziņojumus par to, ka Kijevas sagatavošanās asociācijai ar Eiropas Savienību ir apturēta it kā Krievijas šantāžas dēļ.

Krievijas prezidentam palūdzu komentēt Lietuvas prezidenta padomnieka paziņojumus par to, ka apmaiņā pret Ukrainas asociācijas ar Eiropas Savienību apturēšanu Viktors Janukovičs izkaulēja no Maskavas jaunu prezidentūras termiņu, 20 milj. eiro un cenu samazinājumu Krievijas gāzei.

„Nezinu, par ko Ukrainas prezidents runāja ar Lietuvas prezidentu – atzinās Putins un ironizēja par noklausīšanos. – Varbūt pajautāt mūsu ASV draugiem? Bet viņi pagaidām neko nav teikuši. Komentēt komentārus man ir ļoti grūti”.

Atgriežoties pie pretenziju būtības, Putins paskaidroja: „Krievijai un Ukrainai ir līgums par brīvās tirdzniecības zonu. Tas nozīmē, ka lielai preču grupai, kuras ir jūtīgas mūsu valstīm, pastāv nulles tarifi. Muitas aizsardzības līmenis ar ES mums ir pavisam cits. To mēs panācām iestāšanās PTO pārrunu rezultātā, kuras ilga 17 gadus. Ja Ukraina paraksta līgumu ar ES, šis režīms automātiski izplatās uz mūsu teritoriju. Un tas var iznīcināt veselas Krievijas ekonomikas nozares. Teiksim, lauksaimniecību. Ja gaļai un lopiem Ukraina noteiks muitas nodevu 0, tie ieplūdīs mūsu muitas teritorijā. Tas nav iespējams mūsu ekonomikai. Katrā gadījumā šodien.

Mūsu lauksaimniecības konkurētspējas līmenis neatbilst Eiropas līmenim. Kaut kad tas notiks, bet ne šodien. Tas pats attiecas uz avio būvi, automobiļu būvi un citām nozarēm. Runa nav par Ukrainas preču diskrimināciju. Bet mēs būsim spiesti aizvērt viņiem atviegloto režīmu, tāpat kā visām pārējām valstīm. Tas nav politisks jautājums, bet pragmātisks un ekonomikas jautājums”. – ziņo rbcdaily.ru.

Kas attiecas uz spiedienu, ar kuru Maskava it kā iespaidoja Kijevu, Putins izteicās šādi: „Spiediens? Kad es dzirdēju, ka Ukraina nevis pārtrauc, bet tikai aptur līgumu ar ES, lai visu aplēstu, kā nākas, mēs būtībā saklausījām Eiropas draudus Ukrainai. Pat līdz masu protestu akciju veicināšanai. Tas arī ir spiediens un šantāža. Vai Ukraina padosies, būs saprotams dažu dienu laikā”.

Janukovičs piedāvāja trīspusējas pārrunas, atgādināja Putins. Krievija ir gatava. „Tas ir mūsu Eiropas partneru nodomu nopietnības lakmusa papīriņš, – turpināja Krievijas prezidents. – Tests uz spēju risināt pārrunas ar vienādiem nosacījumiem. Tikai nevajag neko politizēt”.  


Написать комментарий