Ženēvas miera konference varētu tikt pārcelta uz nākamo gadu

foto: flickr.com/garryknight
foto: flickr.com/garryknight

ANO īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Lahdars Brahimi pirmdien tiksies ar ASV un Krievijas diplomātiem, lai diskutētu par gaidāmo Ženēvas miera konferenci. 

Kā norāda eksperti, sarežģītā situācija Sīrijā, visticamāk, neļaus sarīkot konferenci šajā gadā, un tā tiks atcelta uz janvāra sākumu.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns bija izvirzījis mērķi sarīkot Ženēvas miera konferenci līdz gada beigām. Taču konference ir atlikta jau vairākkārtīgi, jo Sīrijas opozīcija un valdības pārstāvji joprojām nespēj vienoties par to, kas puses pārstāvēs ierosinātajās miera sarunās. Kā arī nav skaidrības par to, vai sarunās vajadzētu piedalīties Irānas un Saūda Arābijas pārstāvjiem.

Pirmdien Ženēvā tiksies ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Lahdars Brahimi, kā arī ASV un Krievijas ārlietu ministriju pārstāvji. Sarunu galvenais mērķis ir noskaidrot, kādās pozīcijās ieinteresētās puses atrodas pašlaik un vai sarunas būs iespējams sarīkot janvārī.

Sīrijas opozīcijas Nacionālā koalīcija ir piekritusi dalībai konferencē, taču valdības spēki kategoriski iebilst pret opozicionāru prasību apspriest prezidenta Bašara al Asada turpmāko atrašanos pie varas.


Написать комментарий