Ir parādījusies informācija par ANO reakciju uz skandāliem par lietotāju izsekošanu internetā

foto: Mike Segar/Reuters
foto: Mike Segar/Reuters

ANO Cilvēktiesību komiteja apstiprināja rezolūcijas projektu, kura vērsta uz interneta lietotāju aizsardzību pret iejaukšanos viņu personīgajā dzīvē, tai skaitā no specdienestu puses.

27. novembrī ANO apstiprināja jauno projektu, kura mērķis ir aizsargāt interneta lietotājus, ziņo aģentūra Associated Press.

Rezolūciju par interneta lietotāju aizsardzību pret iejaukšanos personīgajā dzīvē ANO Cilvēktiesību komiteja pieņēma vienbalsīgi, un tā tagad tiks nosūtīta ANO Ģenerālasamblejas balsojumam. Tā nosoda atsevišķu valstu darbības, kuras ar interneta palīdzību mēģināja piekļūt cilvēku personīgajiem datiem.

Pēc dokumenta autoru domām lietotāju masveida datu vākšana var novest pie nopietniem cilvēktiesību pārkāpumiem. Rezolūcijas mērķis ir izplatīt uz Pasaules tīklu personīgās dzīves un sarakstes aizsardzības tiesības, kuras ir garantētas visiem cilvēkiem 1966. gada Starptautiskajā paktā par politiskajām un pilsoniskajām tiesībām, – ziņo sobesednik.ru.

Projektu izstrādāja Vācija un Brazīlija drīzumā pēc informācijas parādīšanās par ASV specdienestu interneta lietotāju izsekošanu. Vēl izstrādes stadijā 55 valstis, tai skaitā arī Krievija, paziņo ja par dokumenta atbalstu. ASV, Lielbritānijas. Austrālijas, Jaunzēlandes un Kanādas pārstāvji aktīvi pretojās rezolūcijas pieņemšanai, mēģinot maksimāli mīkstināt dokumenta formulējumus. Turklāt rezolūcijai ir tikai ieteikumu raksturs. 


Написать комментарий