2014. gadā Latvijā būs visaugstākais darbinieku pieprasījums Baltijas valstīs

foto: cv.lv
foto: cv.lv

2014. gadā situācija darba tirgū turpinās uzlaboties, pieaugot nodarbinātības līmenim un strādājošo atalgojumam, liecina vadošā interneta personāla atlases uzņēmuma CV-Online novembrī veiktais pētījums Baltijas valstīs, aptaujājot visu nozaru darba devējus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā – kopumā 636 uzņēmumus.

Nākamajā gadā pieņemt jaunus darbiniekus plāno 63% no aptaujātajiem Latvijas uzņēmumiem, kamēr Lietuvā un Igaunijā šie skaitļi ir attiecīgi 58% un 56%. Salīdzinoši ar iepriekšējā gada Baltijas pētījuma rezultātiem, vislielākais procentuālais kāpums nākamgad sagaidāms Latvijā un Igaunijā. Tur salīdzinoši ar iepriekšējā pētījuma rezultātiem par 13% Latvijā un 16% Igaunijā ir pieaudzis darba devēju skaits, kuri ieplānojuši pieņemt darbā jaunus darbiniekus.

Visbiežāk par pamatojumu personāla skaita pieaugumam minēts uzņēmuma darbības apjomu palielināšanās, to norādījuši 86% no aptaujātajiem Latvijas darba devējiem. Šogad šādu iemeslu min par 12% vairāk nekā pagājušajā, 2012. gadā, un par 45% vairāk nekā aizpagājušajā, 2011. gadā, veiktajā pētījumā. Tāpat nozīmīgs faktors jaunu darbinieku pieņemšanai minama arī darba ņēmēju rotācija, to atzinuši 67% aptaujāto Latvijas darba devēju.

“Nākamajā gadā Latvijai tiek prognozēta straujākā ekonomiskā izaugsme Eiropas Savienībā, kā arī sagaidāms, ka nestabilitāte eirozonā mazināsies un turpināsies Eiropas ekonomiku atveseļošanās. Ņemot vērā optimistiskās prognozes, daudzi darba devēji jūtas ne tikai pietiekami stabili, bet arī droši un pārliecināti par izaugsmi un uzņēmuma darbības paplašināšanās nepieciešamību. Līdz ar to nākamajā gadā darba devēji aktīvi meklēs jaunus darbiniekus, lai nodrošinātu sava uzņēmuma attīstību un izvirzīto mērķu realizēšanu. Tāpat darba devējiem būs nepieciešams aizvien aktīvāk domāt par darbinieku motivēšanas jautājumiem, paaugstinot viņiem atalgojumu un piedāvājot citus labumus, jo personāla rotācijas riski līdz ar vakanču skaita pieaugumu darba tirgū būs salīdzinoši augsti.”, komentējot pētījuma rezultātus, stāsta „CV-Online Latvia” biznesa attīstības vadītājs Aivis Brodiņš

Analizējot situāciju un salīdzinot to ar datiem, kas ievākti gadu iepriekš, redzams, ka pieaugs tādu uzņēmumu skaits, kas meklēs vairākus desmitus jaunu darbinieku, savukārt samazinājies to uzņēmumu skaits, kas ieplānojuši tikai dažas jaunas vakances. Jaunākie dati liecina:

15% plāno pieņemt darbā 1-2 darbiniekus (pirms gada 25%);

17% plāno pieņemt darbā 3-4 darbiniekus (pirms gada 16%);

15% plāno pieņemt darbā 5-9 darbiniekus (pirms gada 19%);

33% plāno pieņemt darbā vairāk nekā 10 darbiniekus (pirms gada 28%).

20% darba devēju, kuri nākamajā gadā plāno pieņemt jaunus darbiniekus, norādīja, ka šobrīd grūti atbildēt ar konkrētu vai aptuvenu skaitu, bet jauni darbinieki noteikti tiks pieņemti.

Atbilstoši pētījuma datiem visaktīvāk darbiniekus Latvijā meklēs transporta un loģistikas, informācijas tehnoloģijas (IT), ražošanas, mazumtirdzniecības, būvniecības, finanšu un apdrošināšanas uzņēmumi.

Vislielākās pārmaiņas nodarbināto atalgojuma ziņā, prognozējams, skars tieši Latviju. Katrs otrais aptaujātais jeb 56% Latvijas darba devēju norādījuši, ka nākamajā gadā iecerējuši atalgojumu paaugstināt. Kamēr Igaunijā apstiprinošu atbildi par atalgojuma paaugstināšanu minēja tikai 39%, bet Lietuvā – 34% aptaujāto darba devēju. Savukārt 43% Latvijas darba devēju nākamajā gadā plāno atalgojumu saglabāt līdzšinējā līmenī, bet tikai 1% - to samazināt. 

Kopumā prognozējams, ka situācija Latvijas darba tirgū būs viena no pozitīvākajām pēdējo gadu laikā, pieaugot pieprasījumam pēc darbaspēka, palielinoties atalgojuma līmenim un mazinoties bezdarbam.


Написать комментарий