Ukrainā turpinās proeiropeiskais mītiņš, Janukovičs nosauc ES piedāvājumu par pazemojošu

foto: Reuters/Gleb Garanich
foto: Reuters/Gleb Garanich

Ukrainas galvaspilsētā Kijevā jau ceturto dienu tūkstošiem proeiropeiski noskaņotu iedzīvotāju pauž neapmierinātību ar valdošās elites atteikšanos noslēgt Asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES). 

Tikmēr Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs ar visai skarbiem izteikumiem skaidrojis, kādēļ viņš atteicies no sākotnējās ieceres līgumu parakstīt.

Uzstājoties ar uzrunu valsts televīzijā, Janukovičs norādījis, ka finanšu atbalsta nosacījumi, ko ES piedāvā līgumā, esot pazemojoši. «Ziniet, mēs neesam mazi bērni. Jūs nevarat mūs nopirkt par «sviestmaizi»,» viņš sacījis.

Tikmēr Ukrainas premjerministrs Mikola Azarovs atzinis, ka līgumu ar ES neparakstīt ieteikusi Krievija. Maskava arī paudusi vēlmi divpusējās sarunās ar Ukrainas valdību apspriest abu valstu tirdzniecības saites, ziņo LSM.

Zināms, ka 28.novembrī Janukovičs tomēr dosies uz ES Austrumu partnerības galotņu sanāksmi Viļņā, kur bija paredzēts parakstīt stratēģiski svarīgo līgumu.

Kā vēsta Euronews, protestētājus Kijevā apmeklējusi arī Lietuvas Seima priekšsēdētāja Loreta Graužiniene (Loreta Graužinienė), uzrunā tos aicinot turpināt protesta akcijas.

«Tas ir grūts ceļš, taču jums tas ir jāiet ar lepnumu,» viņa sacījusi. «Es ticu Ukrainas tautai. Es zinu, ka jūs mīlat savu valsti un savu bērnu un bērnubērnu labā darīsiet visu, kas ir jūsu spēkos, lai Ukraina nokļūtu Eiropā,» tā Graužiniene.


Написать комментарий