Vienotība jauno valdību gribētu veidot uz «vecās» koalīcijas pamatiem, piesaistot ZZS

foto: jfsp.lu.lv
foto: jfsp.lu.lv

Demisionējušā Ministru prezidenta Valda Dombrovska ( V) pārstāvētā "Vienotība", kam parlamentā ir 20 deputātu mandāti, uzskata, ka jaunā valdība būtu jāveido uz pašreizējās valdošās koalīcijas bāzes, iespējams, piesaistot arī opozīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

Kopā šādai koalīcijai, ko veidotu "Vienotība", Reformu partija, Nacionālā Apvienība, ZZS un neatkarīgie deputāti, Saeimā varētu būt pat 70 deputātu balsis.

To portālam "Delfi" trešdien vakarā sacīja "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis. Viņaprāt, vislielākos sarežģījumus varētu radīt nepieciešamība atrast jaunu Ministru prezidenta amata kandidātu. "Ir vajadzīgs kāds, kas šajā situācijā ir spējīgs kaut kā savākt visus kopā," sacīja Zaķis.

Cik noprotams no politiķu neoficiāli teiktā, Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš pats ir bijušais ZZS deputāts, visticamāk, vairs neuzticēs valdības veidošanu Dombrovska pārstāvētajai "Vienotībai". Arī Reformu partijas un Nacionālās Apvienības politiķu izredzes stāties jaunās valdības priekšgalā tiek vērtētas kā visai nelielas, tādēļ tiek prognozēts, ka jauno premjeru Bērziņš izraudzīsies no saviem bijušajiem domubiedriem ZZS rindās.

Patlaban kā viens no ticamākajiem premjera amata kandidātiem tiek minēts bijušais zemkopības ministrs un ZZS Saeimas frakcijas deputāts Jānis Dūklavs, tomēr līdzšinējās koalīcijas politiķi viņu neuzskata par piemērotu valdības vadītāja amatam. Kā viens  no Dūklava trūkumiem tiek minēts angļu valodas zināšanu trūkums.

Jau vēstīts, ka trešdien, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu, Dombrovskis paziņoja par atkāpšanos un valdības krišanu. Dombrovskis sacīja, ka tādējādi uzņemas politisko atbildību par traģēdiju Zolitūdē, kur 21.novembrī sagruva veikals "Maxima". Traģēdijā bojā gāja 54 cilvēki.


Написать комментарий