PTO: Var izgāzties vēsturisks pasaules tirdzniecības nolīgums

foto: AFP/Thomas Coex
foto: AFP/Thomas Coex

Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) vadītājs brīdinājis, ka varētu izjukt apjomīgs PTO virzīts starptautiskās tirdzniecības nolīgums.

Roberto Azevedo šādi komentējis organizācijas dalībvalstu nespēju vienoties par dokumenta tekstu, ko 159 valstu tirdzniecības un ekonomikas ministri varētu parakstīt sanāksmē, kas decembra sākumā notiks Bali salā Indonēzijā, raksta BBC.

Nolīguma mērķis ir dalībvalstīs (acīmredzot arī Latvijā) saskaņot muitas kārtību, līdz ar to paātrinot starptautisko tirdzniecību. PTO vērtējumā šāda mēroga vienošanās globālās ekonomikas apmēru palielinātu par 1 triljonu ASV dolāru (0,52 triljoniem latu).

Tikmēr Eiropas Komisija (EK) turpina virzīt Eiropas Savienības un Amerikas Savienoto Valstu tirdzniecības nolīgumu jeb Transatlantisko tirdzniecības un ieguldījumu partnerību.

EK ar bloka dalībvalstīm aizvadītajā nedēļā apspriedusi to, kā šo ieceri skaidrot sabiedrībai. Portāla EU Observer vērtējumā Briseles centieni nodrošināt sabiedrības atbalstu, aicinot nacionālās raidorganizācijas atainot ieceri labvēlīgā gaismā, izskatās mazliet nervozi.


Написать комментарий