Preses konferencē informē par Jēkabpils sabiedrisko ēku drošību

foto: jekabpils.lv
foto: jekabpils.lv

26. novembrī Jēkabpils pilsētas pašvaldībā notika preses konference par pilsētas sabiedrisko ēku drošību.

Tās mērķis bija skaidrot pašvaldības kompetenci atļaujot un uzraugot būvniecības procesus pilsētā, kā arī informēt mediju pārstāvjus par pašvaldības īpašumā esošo sabiedrisko ēku drošību, ņemot vērā sabiedrības satraukumu pēc  traģiskajiem notikumiem Zolitūdē.

Preses konferencē piedalījās Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, Pilsētsaimniecības departamenta direktors un Jēkabpils pilsētas būvvaldes vadītājs Raits Sirmovičs un Galvenā arhitekte Laura Krastiņa, ziņo Jēkabpils pašvaldības portāls.

Atklājot preses konferenci L.Salcevičs izteica līdzjūtību traģēdijā bojā gajušo tuviniekiem un pauda nožēlu, ka tikai šāda rūgta mācība liek valstiskā mērogā runāt par būvniecības procesa sakārtošanu.

Latvijas pašvaldību savienībā jau vairāku gadu garumā ir runāts, ka būvniecības procesa regulējumā ir nepilnības un nav racionāli kā galveno nosacījumu būvniecības iepirkumos vērtēt zemāko cenu, kas ne vienmēr garantē kvalitāti. Tāpat fakts, ka valsts būvekspertīzes daļu ir nodevusi privatā sektora pārraudzībā, apliecina, ka ir zudusi valstiska atbildība.

R.Sirmovičš apliecina, ka pašvaldības būvvaldes kompetencē ir būvniecības procesu juridiskās puses kontrole, kas ļauj izvērtēt tikai projekta dokumentāciju – īpašuma tiesības, vai atbildīgie būvdarbu vadītāji un būveksperti ir ar parakstiem apliecinājuši, ka projekts atbilst normatīvu prasībām, tiek vērtēti ieraksti būvniecības žurnālā un citas būvniecības procesa juridiskās nianses.

Mūsu pilsētā pēdējos gados ir tapušās  vairākas līdzīgas sabiedriski nozīmīgas būves. Pie šādām ēkām pieskaitāmas būves, kurās vienlaicīgi var uzturēties simts cilvēki. R. Sirmovičs informē, ka pārskatot Jēkabpilī nesen atklātā “Maxima” veikala būvniecības dokumentāciju, nav konstatēti draudi ēkas drošībai.

Pašlaik Jēkabpils būvvalde sagatavo dokumentāciju pilsētas domei, ar mērķi uzdot ēku īpašniekiem veikt sabiedrisko ēku apsekošanu saskaņā ar būvnormatīvu tehniskās apsekošanas prasībām, tajā skaitā būvkostrukciju drošību, ugunsdrošības un elektroiekārtu stāvokli, apkures, ventilācijas un kanalizācijas sistēmas.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība sistemātiski ir veikusi pašvaldībai piederošo ēku apsekošanu. Tāpēc pašlaik apsekošanu ir plānots veikt tikai dažās pašvaldībai piederošās ēkās - Jēkabpils 2. vidusskolas, 3. vidusskolas sporta zālēs un sporta centrā. Savukārt tajās ēkās, kurās veikta renovācija, tehniskā apsekošana jau ir veikta un tās atzīstamas par drošām. Tās ir, piemēram, renovēto bērnu dārzu ēkas, Krustpils kultūras nams, Jēkabpils Tautas nams, Salas peldbaseins. 

Paredzēts, ka rezultāti par apsekoto private un pašvaldības objektu drošību tiks sniegti līdz nākamā gada janvāra sākumam.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina iedzīvotājus būt atbildīgiem un neignorēt trauksmes paziņojumus darba vietās, skolās, privātās vai sabiedriskās ēkās.


Написать комментарий