Garibašvili: Integrācija ar ES ir vienīgais Gruzijas ceļš

foto: telegraph.co.uk
foto: telegraph.co.uk

Gruzija sāk reālu integrāciju ES. Jaunais Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili ir pārliecināts, ka Asociācijas vienošanās ar Eiropas Savienību atvērs valstij ceļu uz pilntiesīgu dalību ES.

Premjerministrs to paziņoja televīzijas aicinājuma gaitā pirms „Austrumu partnerības” samita, kurš notiks Viļņā 28. un 29. novembrī, ziņo „Gruzijas ziņas”.

„Ar Vienošanās parafinēšanu mēs sākam reālu integrāciju ES. Es ticu, ka šis process noslēgsies ar Gruzijas iestāšanos Eiropas Savienībā. Tā ir mūsu vēsturiskā izvēle, kurai nav alternatīvas. Integrācija ES ir vienīgais ceļš, kurš dos Gruzijai iespēju izveidoties par Eiropas valsti, – paziņoja I. Garabašvili, – ziņo telegraf.com.ua.

Samita laikā, kuru premjerministrs nosauca par „vēsturisku”, tiek plānots parafinēt Vienošanos par Gruzijas asociāciju ES. Pēc dokumenta parafinēšanas 2014. gada septembrī tiek plānota tā parakstīšana.

Gruzijas delegāciju samitā vadīs jaunais valsts prezidents Georgijs Margvelašvili.

„Austrumu partnerības” projekts paredz 6 postpadomju valstu: Azerbaidžānas, Armēnijas, Gruzijas, Moldovas, Ukrainas un Baltkrievijas politisko un ekonomisko tuvināšanos ar ES. Programmas oficiālais starts pēc Zviedrijas un Polijas iniciatīvas, notika Prāgā 2009. gada 8. maijā.

Ukraina un ES parafirēja Asociācijas vienošanos, kas iekļauj Nolikumu par brīvās tirdzniecības zonas izveidošanu, 2012. gada martā.

Ukraina gatavojās Viļņas samitā parakstīt Asociācijas vienošanos ar ES, bet 21. novembrī ar valdības rīkojumu to apturēja, lai novērstu pretrunas ar Muitas savienības valstīm un vispirms ar Krieviju, kas noveda pie ievērojama preču apgrozījuma samazinājuma. 


Написать комментарий