Ķīna izveido «gaisa aizsardzības zonu»

foto: novostiua.net
foto: novostiua.net

Atkal uzplaiksnījuši Ķīnas, Japānas un citu reģiona valstu teritoriālie strīdi Austrumķīnas jūrā. Pekina vienpusēji ir ieviesusi „gaisa aizsardzības zonu", kas ietver vairākas strīdīgas teritorijas.

Ķīna pieprasa, lai to šķērsojošie lidaparāti sevi identificē. Tas izraisījis, tostarp, Japānas, Dienvidkorejas un ASV sašutumu. Visas trīs metušas izaicinājumu Ķīnas pretenzijām, to lidaparātiem ielidojot Pekinas pasludinātajā zonā, bet nepildot tās izteiktās prasības.

Ķīna pagājušajā nedēļās nogalē paziņoja, ka virs teritorijas, kas ietver arī ar Japānu apstrīdētās salas, izveido „gaisa aizsardzības zonu." Aizsardzības ministrija paziņoja, ka visiem zonā ielidojošajiem lidaparātiem ir jāievēro identifikācijas noteikumi, proti, skaidri jānorāda savas valstiskā piederība un jāuztur divpusēji radiosakari, lai „laikus un precīzi" atbildētu uz Ķīnas varas iestāžu prasībām identificēt lidmašīnu.

Pekina norādīja, ka tiem lidaparātiem, kas nepakļausies noteikumiem, var nākties rēķināties ar „ārkārtas aizsardzības pasākumiem."

Jaunā zona aptver plašu Austrumķīnas jūras teritoriju iekļaujot arī strīdīgo klinšu arhipelāgu, kas Japānā pazīstams kā Senkaku salas, bet Ķīnā kā Djaoju salas. Tiek uzskatīts, ka netālu no tām atrodas naftas iegulas, salas kontrolē Japāna, bet uz tām teritoriālas pretenzijas jau ilgi izteikusi arī Ķīna, kas dažkārt novedis pie visai saspīlētām starpvalstu attiecībām.

Japānas ārlietu ministrija drīz vien norādīja, ka Tokija šādu pavērsienu nevarēs akceptēt, un Japānas premjerministrs Sindzo Abe pirmdien paziņoja, ka šāds Ķīnas lēmums ir bīstams solis, kas var izraisīt nopietnas problēmas. Metot izaicinājumu Pekinai, Japānas krasta apsardze ceturtdien pavēstīja, ka tās gaisa transports pārlidojis Ķīnas noteikto pretgaisa identifikācijas zonu, neievērojot Ķīnas izvirzītos noteikumus un  nesastopoties ne ar kādu pretestību.

Tādu pašu izaicinājumu metusi arī Dienvidkoreja. Valsts aizsardzības ministrija apstiprināja, ka pirms pāris dienām neidentificējoties zonā ielidojusi viena no tās lidmašīnām. Ķīnas pasludinātā „gaisa aizsardzības zona" ietver arī kādu zemūdens klinti, kuru Dienvidkoreja uzskata par savu teritoriju.

Tikmēr ASV skaidri likusi saprast, ka šajā strīdā nostājusies Japānas un Dienvikorejas pusē. Otrdien identifikācijas zonā ielidoja divi ASV bumbvedēji B-52, šķērsojot Senkaku salas, neinformējot Pekinu un tādejādi arī metot izaicinājumu Ķīnas pretenzijām. Pentagona amatpersonas norādīja, ka ASV šo zonu uzskata par starptautisku gaisa telpu un ASV militārās lidmašīnas tur veiks lidojumus tāpat kā līdz šim, iepriekš neiesniedzot Ķīnai lidojumu grafikus.  Pekina vēlāk paziņoja, ka ASV bumbvedējus novērojusi, taču neizteica ne neapmierinātību, ne kādus draudus.

Ceturtdien Dienvidkoreja un Ķīna vedušas sarunas par identifikācijas zonu, taču nekādu vienošanu nav izdevies panākt. Pekina aizstāv savu lēmumu, uzstājot, ka tas likumīgs.


Написать комментарий