Ukrainas prezidents pasūdzējās ES kolēģiem par stipro Krieviju

foto: mail.ru
foto: mail.ru

VFR kanclere Angela Merkele un ES prezidējošās valsts Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite pirms darba vakariņām „Austrumu partnerības” samitā Viļņā sarunājās ar Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču.

Ukrainas līderis pasūdzējās Eiropas kolēģiem par sarežģīto ekonomisko situāciju valstī un ārējiem draudiem”, raksta „Ukrainas pravda”.

Eiropas Savienības līderiem ir apņemšanās pārliecināt V. Janukoviču pretēji Ukrainas ministru kabineta lēmumam parakstīt asociācijas vienošanos ar ES.

Internetā publicēts A. Merkeles, D. Gribauskaites un V. Janukoviča neformālās saskarsmes video, kurā tiek apspriesta vienošanās. „Ja jūs parakstītu …” – saka Lietuvas prezidente. Tālāk viņas vārdi nav skaidri, tomēr pēc sarunas toņa var saprast, ka viņa mēģina pierunāt V. Janukoviču parakstīt dokumentu. Ukrainas prezidents atzīmēja, ka jau ir valdības lēmums.

Kad sarunai pievienojās A. Merkele, V. Janukovičs sāka viņai stāstīt, ka „Ukrainā ir ļoti sarežģīta ekonomiskā situācija” un „ļoti stipri draudi”. „Es gribētu, lai mani sadzirdētu. Es trīs ar pusi gadus esmu viens. Ļoti nevienlīdzīgos apstākļos ar ļoti stipro Krieviju biju viens pats”, – teica V. Janukovičs.

Iepriekš D. Gribauskaite paziņoja, ka ES valstu līderi ir gatavi strādāt visu nakti, lai pārliecinātu Ukrainas pārstāvjus parakstīt asociācijas vienošanos un brīvās tirdzniecības zonu ar ES. Viņa brīdināja, ka darba vakariņas, kurās tiks apspriests šis jautājums, var ieilgt, – ziņo top.rbc.ru.

Pirms pasākuma V. Janukovičs tikās ar Eiropas Komisijas vadītāju Žozē Manuelu Barrozu un Eiropas Padomes priekšsēdētāju Hermani van Rompeju. Bet vakariņās ieradās kopā ar Eiropas Savienības komisāru Eiropas paplašināšanās un kaimiņu politikas jautājumos Štefanu Fulē. Kā atzīmē izdevums, pēdējais izskatījās skumīgs. Uz jautājumu, kā viņš jūtas, Š Fulē atbildēja: „Man ir skumji” un aizgāja.

Šajā „Austrumu partnerības” samitā tika plānots parakstīt vienošanos par Ukrainas asociēto dalību ES. Tomēr nedēļu pirms šī pirmā integrācijas Eiropā soļa Ukrainas ministru kabinets pieņēma lēmumu, kurš aptur procesu. Ukrainas varas iestādes paziņoja, ka viņiem nepieciešams saņemt finanšu zaudējumu atlīdzināšanas garantijas, kuras neizbēgami sekos Ukrainas adaptācijas Eiropas standartiem gaitā. Vienlaikus Kijevā paziņoja par plāniem atjaunot dialogu par sadarbību ar NVS valstīm, pirmkārt, ar Krieviju, kura jau aicināja Ukrainu iestāties Muitas savienībā.

Eiropā atteikšanos parakstīt vienošanos saistīja ar spiedienu, kuru Krievijas varas iestādes it kā veic uz Ukrainu. Krievijas prezidents Vladimirs Putins noraidīja visas Eiropas valstu vadītāju pretenzijas, vainojot tos Ukrainas varas iestāžu šantāžā. 26. novembrī Ukrainas premjerministrs Nikolajs Azarovs atzina, ka lēmums par integrācijas Eiropā procesa apturēšana pieņemts pēc Maskavas padoma.


Написать комментарий