No 2015.gada aizliegs lietot “sarkanos” gāzes balonus

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

2015.gada 1.janvārī stāsies spēkā aizliegums uzpildīt un tirgot «sarkanos» gāzes balonus, bet tos lietot nedrīkstēs sākot ar 2015.gada 1.jūliju. 

Baltijas valstīs tiks īstenota saskaņota Eiropas Savienības (ES) tehniskajām prasībām neatbilstošo gāzes balonu izņemšana no tirgus.

Līdz ar pārejas perioda noteikšanu neapstāsies pakāpeniska šo gāzes balonu izņemšana no Latvijas tirgus. Tāpat kā līdz šim, arī pārejas perioda laikā gāzes baloni, kuriem būs notecējis periodiskās pārbaudes termiņš, būs jāizņem no tirgus, informē Ekonomikas ministrija.

Nolūkā nodrošināt skaidru un pakāpenisku ES drošuma prasībām neatbilstošu gāzes balonu izņemšanu no aprites, neradot nesamērīgus izdevumus ne patērētājiem, ne komersantiem – gāzes balonu uzpildītājiem, Ministru kabineta sēdē 2012.gada 4.decembrī tika nolemts no 2013.gada sākt pakāpenisku gāzes balonu, kuri neatbilst ES noteiktajām drošuma prasībām, nomaiņu un izņemšanu no aprites, un nosakot šobrīd apritē esošo gāzes balonu izmantošanas laiku līdz 2014.gada 1.janvārim.

Tomēr, lai saskaņoti īstenotu ES prasībām neatbilstošo gāzes balonu izņemšanu no tirgus ar citām Baltijas valstīm un neradītu riskus gāzes balonu pieejamībai, tiks pagarināts pārejas periods. Igaunijā galējais šo gāzes balonu izņemšanas no tirgus termiņš ir noteikts 2015.gada 1.jūlijs. Savukārt, Lietuvā diskusijas par termiņu, kad no tirgus tiks pilnībā izņemti ES tehniskajām prasībām neatbilstoši gāzes baloni, turpinās un galējais datums normatīvajos aktos vēl nav noteikts.

Vienlaikus pirms šo gāzes balonu izņemšanas no tirgus, Ekonomikas ministrija plāno izstrādāt jaunu normatīvo regulējumu gāzes balonu apritei, risinot arī neskaidro jautājumu par gāzes balona īpašumtiesībām.

Gāzes balonu tirgus Latvijā šobrīd funkcionē pēc «pudeļu taras» principa, proti, izlietojot gāzes balonu un nododot to gāzes balonu tirgotājam, pretī tiek saņemts jau cits, uzpildīts gāzes balons. Ne reti netiek ņemts vērā, ka gāzes balons ir tvertne, kuras iekšienē ir pietiekoši liels spiediens un tās bojājumu vai nepareizas lietošanas rezultātā var notikt nelaimes gadījums ar letālām un neatgriezeniskām sekām. Izstrādājot regulējumu gāzes balonu apritei, tiktu panākta tiesiskā skaidrība gāzes balonu tirgū, kā arī tiktu definēti godīgi un caurspīdīgi tirdzniecības nosacījumi, skaidro ministrijā.

Latvijā apritē esošo 50 litru tilpuma vairākkārtēji uzpildāmo balonu (kas ražoti vēl Padomju Savienībā saskaņā ar PSRS tehniskajām prasībām) statuss tiek atzīts par nedrošu un neatbilstošu ES kvalitātes un drošuma prasībām. Šādiem baloniem būtu jāveic atbilstības pārvērtēšana. Faktiski šāda situācija ir izveidojusies ar gandrīz visiem 50 litru sarkanajiem baloniem, kas ir nākuši apritē līdz 2003.gada 1.jūlijam. Attiecīgi arī šo balonu riski cilvēku veselībai un dzīvībai ir daudz augstāki, nekā jaunajiem baloniem, kas atbilst ES drošuma prasībām.


Написать комментарий