Populārākās baumas pēc Zolitūdes traģēdijas: Pauniņam sirdstrieka, Amerikam māja

foto: F64
foto: F64

Baisais notikums Zolitūdes lielveikalā «Maxima» ir izraisījis sabiedrībā milzu ažiotāžu, taču diemžēl netrūkst cilvēku, kas uz tās rēķina mēģina realizēt sev vien zināmus mērķus.

"VZ" nedēļas garumā centās atšķetināt visvairāk apspriestās baumas un noskaidrot, cik daudz tajās varētu būt patiesības.

Pats vainīgākais – Ameriks!

Jau piektdienas novakarē un pēc tam arī sestdienas rītā sociālajos portālos kursēja diezgan jokaina bauma, proti, nelaimīgajai «Maxima» blakus esošā jaunceltne piederot Rīgas domes priekšsēdētāja vietniekam Andrim Amerikam. It kā šādām runām nebūtu nekāda pamata – 12 stāvu dzīvokļu kompleksa «Urbeto» investori ir tie paši «Homburg» grupas pārstāvji, taču nav dūmu bez uguns. Pat sestdien »VZ« apciemojusī žirgtā kundzīte no sociālās domas pētījumu apkopošanas centra par laipno uzņemšanu apmaiņā pusčukstus sniedza informāciju par Amerikam it kā piederošo māju Zolitūdē. «Absolūtas muļķības! Pat grūti komentēt šādas baumas, grūti iedomāties, kam tas vajadzīgs. Cilvēki šādos šoka mirkļos izpaužas dažādi – kāds grib sērot vai izpaust līdzjūtību, bet kādam acīmredzami gribas par varītēm izlikties zinošākam, nekā ir patiesībā,» tā »VZ« izteicās vicemēra runasvīrs Mareks Gailītis.

Būvfirmas īpašnieku ķērusi sirdstrieka

Jau 22. novembra rītā vairākos sociālajos tīklos parādījās informācija, ka veikala būvdarbos iesaistītās būvfirmas «Re&Re» valdes priekšsēdētāju Aināru Pauniņu ķērusi sirdstrieka. Iespējams, šo baumu rašanās iemesls bija fakts, ka citkārt tik komunikablais Pauniņš nebija pieejams praktiski nevienam – būvfirmas vārdā komentārus sniedza citi cilvēki. Arī uz »VZ» telefona zvaniem miljonārs neatbildēja. Taču baumām par viņa veselības problēmām nav pamata: nedēļas sākumā Pauniņš ar drūmu sejas izteiksmi bija redzams Ministru kabineta ārkārtas sēdē, bet vēl pirms tam bija spējīgs sniegt dažas intervijas biznesa portāliem.

Vai miruši arī bērni?

Viena no emocionālākajām baumām traģēdijas sakarā bija par veikalā mirušajiem bērniem: informētu cilvēku un pašpasludinātu «radinieku draugu» sociālajos tīklos netrūkst, viņi ievieto bildes un emocionālus stāstus par mirušajiem un aicina šo informāciju nodot tālāk. Kā pārliecinājās »VZ«, šie cilvēki, visticamāk, tikai paštīksminās par saviem izdomājumiem. Pārbaudot četrus dažādus stāstus, »VZ« neizdevās gūt ne mazāko pamatu, lai apšaubītu oficiālo informāciju, kurā nav atrodama neviena nepilngadīga persona. Rakstītāji sociālajos tīklos apgalvoja, ka šādi fakti tiek no sabiedrības slēpti, tomēr viņi ļoti labi pazīstot ģimenes ar mirušajiem bērniem. »VZ« sazinājās ar vairāk nekā desmit personām, kuras kā pirmās ielikušas uzsaukumus par Zolitūdes traģēdijā mirušajiem bērniem: tika piedāvāta anonimitāte, jurista palīdzība utt., taču stāstītāji neatbildēja un sāka dzēst savus ierakstus. Viena no ticamākajām versijām parādījās komentāros, kas vēstīja, ka Eiroparlamenta deputāta Aleksandra Mirska bojāgājušais padomnieks Andrejs Burvis veikalā bija kopā ar sievu Aļonu. Sieviete pati no veikala palīdzējusi iznest kādu 15 gadus vecu puisi, kurš pēcāk miris. «Notikušais ir šausmīga traģēdija. Es tajā brīdī biju šokā. Es tiešām palīdzēju sev līdzās esošajam cilvēkam, taču nevaru apstiprināt, ka viņš ir miris. Man ir pārāk smagi kaut ko komentēt,» »VZ« pauda Burve. Starp citu, viņas vīratēvs ir savulaik pazīstamais politiķis Imants Burvis.

«Notikušais ir šausmīga nelaime, un jāpaiet laikam, līdz šīs sakāpinātās emocijas norims. Glābēji, kas bija uz vietas, arī ir tikai cilvēki un pārdzīvo līdzi visam notikušajam. Šajā traģēdijā bojā gāja arī mūsu kolēģi. Nav neviena iemesla, lai glābēji noklusētu šādu informāciju vai ko tādu slēptu. Turklāt Latvija ir maza, un, ja būtu šādi bērni, tad vecāki, skola, kaimiņi neklusētu, un ātri vien būtu publicēta patiesa informācija ar visiem vārdiem un uzvārdiem. Šīs baumas ir ļaunprātība ar mērķi sēt ļaunumu. Pat tad, kad bija skaidrs, ka vairs neizdosies atrast nevienu izdzīvojušo, glābēji turpināja strādāt, jo galvenais mērķis bija atdot cilvēkiem viņu piederīgos. Ir samērā amorāli pret traģēdijā cietušajiem un cilvēkiem, kas darbojās uz vietas Zolitūdē, izplatīt šādas nepamatotas un absurdas baumas,» emocionālā sarunā »VZ« atzina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta preses biroja vadītāja Inga Vetere.


Написать комментарий