Eiropas Komisija uzstājās pret migrācijas ierobežošanu ES iekšienē

foto: moldnews.md
foto: moldnews.md

Eiropas Komisija atspēkoja Lielbritānijas premjerministra Deivida Kemerona paziņojumu par imigrācijas noteikumu pārskatīšanu, paziņojot, ka pārvietošanās brīvība Eiropas Savienības ietvaros „nav apspriežama”.

EK skaudri nosodīja D. Kemeronu par „Apvienotās Karalistes nostādīšanu nelabvēlīgas valsts pozīcijā”, ziņo Reitera aģentūra.

Atgādināsim, ka 28. novembrī Financial Times publicētajā rakstā D. Kemerons paziņoja par nodomu deportēt personas, kurām nav pastāvīgas dzīves vietas, ierobežot ārzemniekiem iespēju saņemt sociālos labumus, kā arī aicināja pieņemt jaunus noteikumus Rumānijas un Bulgārijas pilsoņu „masu migrācijas” pārtraukšanai, uzsverot, ka Eiropai jāveic reformas ar mērķi „atjaunot tautas uzticību”, – ziņo rbc.ru.   

D. Kemerons paziņoja, ka viņš dalās ar daudzu Apvienotās Karalistes iedzīvotāju „dziļo satraukumu” par Rumānijas un Bulgārijas pilsoņu tiesībām iekārtoties darbā tāpat kā citiem ES pilsoņiem, sākot no 2014. gada, kad būs atcelti pēdējie ES pilsoņu pārvietošanās noteikumi.

Savā intervijā BBC Radio 4 programmai Today ES darbā iekārtošanās un sociālās politikas komisārs Laslo Andors brīdināja par „histēriju”, raksturojot D. Kemerona redzes viedokli kā „neveiksmīgu pārmērīgas reakcijas piemēru”.

„Divas trešdaļas Apvienotās Karalistes migrantu nav ES valstu pilsoņi, un mums nav vajadzīga precīzāka ES aina” – paziņoja L. Andors, piebilstot, ka Lielbritānijas sabiedrība „nesaņem patiesu informāciju par imigrāciju”. – Šāda vienpusēja retorika nepalīdzēs, jo tikai demonstrēs Lielbritāniju kā nelabvēlīgu ES dalībvalsti. Tas mums nav vajadzīgs. Ja pastāv īstas problēmas, mums jāreaģē proporcionāli, nevis šādā veidā”, – paziņoja L. Andors.

Eiropas justīcijas lietu komisāre Vivjena Redinga paziņoja žurnālistiem, ka pārvietošanās brīvība ir „viens no fundamentālajiem brīvā tirgus pamatiem” līdz ar brīvu preču, pakalpojumu un kapitāla pārvietošanās brīvību, kurā Lielbritānija ieņem vadošās pozīcijas. 

Galvenā Apvienotās Karalistes opozīcijas partija – Leiboristu partija nosodīja D. Kemerona paziņojumu par „progresa trūkumu”. Tomēr ēnu iekšlietu ministre Iveta Kūpere atturējās no premjerministra priekšlikumu nosodīšanas.

Vienīgais iebildums D. Kemeronam izskanēja no Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP), kuras elektorāta atbalsts tiek uzturēts ar imigrācijas draudiem. UKIP  vadītājs Naidžels Fareidžs nosodīja konservatoru politiku par darbību nepietiekamību. „Es vēl arvien uzstāju, ka viņš ir pārāk cēlsirdīgs”, – viņš paziņoja. Tas skan nepietiekami stingri, jo saskaņā ar viņa priekšlikumu kāds varēs šeit ierasties 1. janvārī no Rumānijas un pēc 12 nedēļām sākt saņemt bezdarba pabalstu. Es domāju, ka tas ir nekrietni”. 

Lielbritānijas iekšlietu ministre Terēze Meja paziņoja, ka ES dalībvalstu vidū nostiprinās koalīcija par labu nekvalificētas migrācijas brīvības pārtraukšanai ES iekšienē. Eiropas Komisija domā, ka šādu priekšlikumu potenciāls nav liels, jo dalībvalstu, kurām ir bailes no imigrācijas, bažām ir pārāk dažādi iemesli.


Написать комментарий