Ukrainā lems par neuzticības izteikšanu valdībai; premjers piedraud ar algu un pabalstu neizmaksāšanu

foto: Reuters
foto: Reuters

Ukrainas parlamentā – Augstākajā Radā – otrdien paredzēts balsojums par neuzticības izteikšanu premjera Nikolaja Azarova valdībai.

Bokseris Vitālijs Kļičko, kas ir viens no redzamākajiem Ukrainas opozīcijas līderiem, pirmdien preses brīfingā paziņojis, ka vienīgā opozīcijas prasība ir valdības nomaiņa.

Savukārt cits opozīcijas līderis - Arsenijs Jaceņjuks brīdinājis, ka tie Augstākās Radas deputāti, kas neatbalstīs neuzticības izteikšanu valdībai, būs līdzatbildīgi par protestētāju vardarbīgo izgaiņāšanu, kurā cietuši vairāki cilvēki.

"Kommersant.ru" vēsta, ka Azarovs, kura vadītās valdības atkāpšanos pieprasa protestētāji, aicinājis ASV un Eiropas Savienības vēstniekus iespaidot opozīciju, aicinot to nepieļaut vardarbību no protestētāju puses.

Savukārt Ukrainas pilsoņus premjers mēģina noskaņot pret protestētājiem, brīdinot, ka jau pēc dažām dienām valstī var tikt pārtraukta algu, pensiju un stipendiju izmaksa - tajā būšot vainojami opozicionāri, kas bloķējuši pieeju Ministru kabineta, kā arī Finanšu un Ekonomikas ministrijas ēkām.

"Delfi" jau vēstīja, ka protesti Ukrainas lielākajās pilsētās notiek jau aptuveni nedēļu, bet savu kulmināciju tie sasniedza pagājušās nedēļas nogalē, kad, protestējot pret Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča atteikšanos parakstīt asociācijas līgumu ar ES, ielās izgāja tūkstošiem cilvēku. Sestdien milicija vardarbīgi izgaiņāja Neatkarības laukumā sanākušos protestētājus, bet svētdien Kijevas ielās izgāja pat līdz pusmiljonam tā dēvētā Eiromaidana dalībnieku. Viņiem izdevies ieņemt Neatkarības laukumu, Kijevas mēriju un vairākas citas ēkas.

Pirmdien savu verdiktu par Ukrainā notiekošo paziņojis arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš uzskata, ka tā dēvētais Eiromaidans uzskatāms par grautiņu, nevis revolūciju. Viņaprāt, opozicionāru mērķis ir gāzt Ukrainas likumīgo valdību, taču opozīcija nespēj kontrolēt notiekošo.


Написать комментарий