Ušakovu atbalsta viņa labo darbu dēļ, uzskata eksperti

foto: Anna Platpīre/Latvijas Radio
foto: Anna Platpīre/Latvijas Radio

Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) atbalsta mītiņš daļā sabiedrības izraisījis sašutumu, asi kritizējot pašvaldības administratīvo resursu izmantošanu, lai ar krietni lielāku atbalstītāju pulku "nomāktu" oponentus. 

Taču LU politikas pētnieki uzskata, ka nebūtu taisnīgi lielo atbalstu Ušakovam skaidrot tikai ar administratīvā resursa izmantošanu, jo viņš bauda arī pamatīgu sabiedrības atbalstu.

"Ušakovu cilvēki patiešām atbalsta, jo redz, kā mērs saimnieciski pārvalda pilsētu, kas lielai iedzīvotāju daļai šķiet labi darīts," analizē LU Sociālo zinātņu fakultātes profesore Brigita Zepa.

Pilsoniskās sabiedrības pētniece arī uzskata, ka nav pamats domāt, ka lielais atbalsts būtu tikai administratīvā resursa dēļ.

Jau ziņots, ka ar Rīgas domi saistītu iestāžu darbinieki, iespējams, tiek uzrunāti par samaksu piedalīties piketā mēra Nila Ušakova (SC) atbalstam. Tāpat jau ziņots, ka Ušakova atbalstītāji mītiņa laikā krietni pārkliedza mēra kritizētājus.

Arī LU Ekonomikas un vadības fakultātes docents, pašvaldību lietu eksperts Māris Pūķis uzskata, ka mērs savu atbalstu izpelnījies, labi pildot savus amata pienākumus, pārvaldot Rīgas pilsētu.

"Ušakovam grib uzvelt vainu, par kuru viņš nav atbildīgs," stāsta Pūķis, atgādinādams, ka tieši pati valdība  sekmējusi Rīgas būvvaldes atbildības jomu samazināšanos.

Tāpat Pūķis stāsta, ka patiesībā protestētājiem - ja viņi tā vēlas - vajadzētu prasīt, lai atkāpjas dome, nevis mērs, jo pilsētas galva nav tieši vēlēts, atšķirībā no domes.

"Domāju, ka valdības vadītājs arī labi redzēja, kas citviet Eiropā noticis ar taupības politikas atbalstītājiem, tajā pašā Lietuvā tie gandrīz izlidoja no Seima. Tagad atkāpjoties, premjers ieguva iespēju palikt politikā," analizē Pūķis.

Eksperts arī norādīja, daudzu pilsētu mēriem būtu ko mācīties no Rīgas, kas arī leicina par Ušakova spējām labi pārvaldīt pilsētu.

Jau ziņots, ka daļa sabiedrības ir asi uztvērusi Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) nevēlēšanos pēc Zolitūdes traģēdijas atkāpties no amata un nesekot premjera Valda Dombrovska (V) piemēram. Tāpēc otrdien pie Rīgas domes norisinājās pikets pret Ušakovu. Vienlaikus pie Rīgas rātsnama pulcējās arī mēra atbalstītāji.


Написать комментарий