Latgales uzņēmējdarbības centrs konsultē uzņēmējus

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kopš savas darbības sākšanas, šī gada 1.martā, Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centrs (LUC) ir intensīvi strādājis, organizējot dažādus pasākumus un konsultējot topošos un esošos uzņēmējus, ziņo Līvānu novada portāls.

Par uzņēmējdarbības sākšanu LUC speciālisti ir konsultējuši 186, bet par uzņēmējdarbības attīstību, pārstrukturēšanu un dažādošanu - 118 personas. Septiņos gadījumos konsultācijas sniegtas potenciāliem investoriem ražošanas un pakalpojumu attīstībai nepieciešamās infrastruktūras atrašanai un attīstībai.

Lursoft veiktajā pētījumā konstatēts – lai arī krīzes iespaidā Latgalē reģistrēto uzņēmumu skaits sarucis par 12,64%, noslīdot no 14 061 2009.gadā līdz 12 284 2010.gadā, kopējās tendences reģionā uzņēmējdarbībā ir pozitīvas. Par to liecina arī veiksmīgā atkopšanās jau nākamajā gadā pēc krituma, kad Latgalē reģistrēto uzņēmumu kopējais skaits pieaudzis par 20,96%. Arī 2012.gadā Latgalē reģistrēto uzņēmumu kopējais skaits turpinājis pieaugt, un tas sasniedzis jau 15 579. Jāpiebilst, ka liela daļa no pēdējos gados reģiona reģistrētajiem uzņēmumiem ir arī mazkapitāla SIA. Pēc Lursoft pētījuma datiem kopš 2010.gada maija Latgalē reģistrētas jau 1 624 SIA ar samazinātu pamatkapitālu.

Patlaban viens no veiksmīgākajiem biznesa veidiem laukos ir nelielas pārtikas ražotnes, atzīst Latgales uzņēmējdarbības centra (LUC) vadītājs Vladislavs Stankevičs. Tādu ir visai daudz un tās pietiekami veiksmīgi strādā gan eksportam, gan vietējam tirgum. Starp šiem cilvēkiem nereti ir arī tādi, kas ar savām tehnoloģijām un nopelnīto naudu ir atbraukuši atpakaļ no ārzemēm uz mājām un pietiekami veiksmīgi strādā. Ja salīdzina uzņēmējdarbības situāciju, piemēram, 2010.gadā un tagad, tā ir uzlabojusies. Aizvien vairāk cilvēku strādā uz ārējo tirgu, veidojot mazas ražotnes. Diezgan aktīvi patlaban ir arī mājražotāji. Lielā mērā pateicoties Latgales plānošanas reģiona aktivitātēm tūrisma jomā, šovasar labi gājis arī šajā jomā strādājošajiem tūrisma uzņēmumiem.

No novembra otrās puses LUC Latgales pašvaldībās organizē jauniešu motivācijas pasākumu ciklu - „Latgales biznesa mēnesis”. Tā ietvaros Latgales jaunieši interaktīvā formā tiek informēti par uzņēmējdarbības attīstības iespējām un atbalsta mehānismiem, kas ir pieejami patlaban un būs pieejami turpmāk. Informatīvajos pasākumos veiksmīgajā uzņēmējdarbības pieredzē ar jauniešiem dalās gan pieredzējušie, gan arī jaunie uzņēmēji.

2.decembrī Latgales biznesa mēneša pasākumi plānoti Viļānos, 3.decembrī - Krāslavā, 4.decembrī – Balvos, 5.decembrī – Ludzā, 6.decembrī – Daugavpilī, 9.decembrī – Līvānos, bet 10.decembrī – Rēzeknes novadā. 12.decembrī Daugavpilī aktīvākie un motivētākie jaunieši būs aicināti piedalīties Latgales biznesa mēneša noslēguma pasākumā, kura gaitā arī tiks apmeklēta viena no modernākajām ražotnēm Latgalē.

No 26.līdz 29.novembrim LUC organizē Latgales uzņēmēju vizīti Polijā - Krakovā un Mazpolijas reģionā. Vizītes gaitā ir plānota tikšanās ar Polijas uzņēmējiem, kas varētu būt ieinteresēti sadarbībā ar Latgales uzņēmējiem.

LUC sniedz konsultācijas par ES fondu un Latvijas Hipotēku un zemes bankas programmu pieejamību, tai skaitā par pieteikumu sagatavošana finansējuma saņemšanai; organizē motivācijas un apmācības pasākumus; konsultācijas par e-pakalpojumu izmantošanu un portāla www.latvija.lv efektīvu lietošanu; konsultācijas par dažādu institūciju pakalpojumiem, par risinājumu meklēšanu „birokrātijas” problēmsituācijās; sniedz konsultatīvu atbalstu piemērotu industriālo zonu atrašanā potenciāliem investoriem un uzņēmējiem, kā arī dažādas citas konsultācijas.

LUC izveidots pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža iniciatīvas un izstrādātā Rīcības plāna Latgales reģiona izaugsmei 2012.–2013.gadā ietvaros. LUC darbojas uz Latgales plānošanas reģiona bāzes.


Написать комментарий