Detroitas bankrots – tiesa atļauj sākt maksātnespējas procesu

foto: inosmi.ru
foto: inosmi.ru

ASV federālais tiesnesis Stīvens Rodss otrdien pasludinājis spriedumu par Detroitas pilsētas bankrotu, nolemjot, ka pilsēta drīkst izmantot maksātnespējas procesu, tādējādi cīnoties ar pilsētas parādu atmaksu iekšējiem un ārējiem kreditoriem.

Pilsētas arodbiedrības un sabiedriskajā sektorā strādājušie gan sola šādu lēmumu pārsūdzēt. Daļa no pilsētas arodbiedrībām uzskata, ka pilsētas vadība nav centusies atrast alternatīvus variantus maksātnespējai, vēsta "abc news".

"Delfi" jau ziņoja, ka ASV pieaug bažas par Detroitas pilsētas bankrota sekām - gan tādēļ, ka vēl nekad par maksātnespējīgu nav atzīta tik liela pilsēta, gan tādēļ, ka šī bankrota sekas uz savas ādas var nākties izjust tūkstošiem vai pat miljoniem cilvēku.

Turklāt Detroitas bankrots var kļūt par juridisku precedentu, jo arī daudzas citas lielas ASV pilsētas slīgst parādos, kas ietver arī saistības pret miljoniem publiskā sektora darbinieku, kas jau devušies pensijā.

Detroitas parādsaistības jau sasniegušas 18 miljardus ASV dolāru ( aptuveni 9, 67 miljonus latu).

Savulaik plaukstošā un par ASV autorūpniecības centru uzskatītā Detroita piedzīvojusi pakāpenisku lejupslīdi - tās iedzīvotāju skaits laikā no 2000.gada līdz 2010.gadam samazinājies par 250 000.

Ārvalstu medijos atrodamas drūmas fotoreportāžas no uz bankrota sliekšņa esošās pilsētas.


Написать комментарий