V.Golubevs dalījās viedoklī par sadzīves atkritumu savākšanas funkcijas nodošanu pašvaldības struktūrai

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņots, Daugavpils pilsētas mērs neizslēdz iespēju, ka sadzīves atkritumu apsaimniekošanas funkciju, kuru šobrīd pilda AS „Daugavpils Spec.ATU”, nāksies deleģēt citam pašvaldības uzņēmumam, jo pašvaldības izsludinātais konkurss par atkritumu apsaimniekošanu tika pārsūdzēts, konkursa termiņš – pagarināts.

Portāls Gorod.lv griezās pēc komentāriem pie AS „Daugavpils Spec.ATU” vadītāja Valērija Golubeva, lūdzot paskaidrot, kāda jēga būtu sadzīves atkritumu izvešanas funkcijas nodošanā citam pašvaldības uzņēmumam.

„Atkritumu izvešanas organizācija ir pašvaldības funkcija, kuru tā pilda patstāvīgi, deleģējot kādam pašvaldības uzņēmumam vai uz konkursa noteikumiem atdodot to uzņēmējiem. Šī iecere nav jauna, pirms 5-6 gadiem to ierosināja Rita Strode. Mērķis bija viens – atstāt tarifu negrozītu vai pat samazināt to. Taču tolaik spēkā bija līgums ar firmu, un pašvaldībai nebija struktūras, kura varētu pārņemt šo funkciju, daudz līdzekļu tika ieguldīts jauna poligona būvniecībā, kas bija svarīgi ne tikai Daugavpilij”, pastāstīja V.Golubevs.

Atbildot uz jautājumu, vai ir izdevīgāk, ja pašvaldība pašas spēkiem sniedz šo pakalpojumu, V.Golubevs paskaidroja, ka jebkurš uzņēmējs tarifā iekļaus arī peļņas procentu, bet pašvaldībai nav tas nepieciešams, tādēļ pakalpojums ir lētāks. Kā arī, augot dabas resursu nodoklim, daļa izdevumu tiek segta no iekšējām rezervēm, tādēļ nodokļa paaugstināšana neietekmēs tarifa paaugstināšanu, bet uzņēmējs šādu rīcību nevar atļauties.

„Pirms 15 gadiem pašvaldība nevarēja organizēt sadzīves atkritumu savākšanu. Pašlaik pašvaldībai ir struktūra, kura var to darīt, nepasliktinot pakalpojuma kvalitāti”, paziņoja uzņēmuma vadītājs.

Tāpat V.Golubevs pastāstīja, ka, vēloties organizēt šādu darbību no nulles, vien tehnikas iegādei būtu jāiztērē 1,2-1,5 miljoni. Jāņem vērā, ka būs arī jāaprīko bāze, jāizveido abonentu dienests, mazgātava utt.

Atbildot uz jautājumu par to, vai uzņēmuma vadība ir gatava pašvaldībai palīdzēt pašvaldības uzņēmuma, kas nodarbotos ar sadzīves atkritumu savākšanu, izveidē, jo AS „Daugavpils Spec.ATU” šajā jomā ir liela pieredze, V.Golubevs atbildēja: „Kāpēc nē? Tas ir sadarbības un komunikācijas jautājums. Galvenais ir nepolitizēt šo jautājumu, bet uzdot speciālistiem”. 



Написать комментарий