Plānots pilnveidot prasības darbam augstumā un darba aprīkojumam

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Labklājības ministrija (LM) plāno noteikt precīzākas un skaidrākas prasības darbam augstumā, kā arī lietojamam darba aprīkojumam.

Attiecībā uz darba organizēšanu un darba aprīkojuma izvēli, paredzēts noteikt prasības, kas darba devējiem jāņem vērā, organizējot darbus augstumā, ziņo Labklājības ministrijas portāls. Tajā skaitā, novērtējot darba vides riskus un nosakot augstumā veicamos darbus, piemērotākos līdzekļus drošu apstākļu radīšanai, kā arī nosakot darbus, kas saistīti ar paaugstinātu bīstamību (augstkāpēja darbs un industriālā alpīnista darbs).

Plānots, ka, veicot paaugstinātas bīstamības darbus, darba devējam turpmāk būs jāaizpilda norīkojuma veidlapa. Tajā būs jānorāda gan darba izpildē iesaistītie nodarbinātie, gan izsniegtie aizsardzības līdzekļi un veicamie organizatoriskie un tehniskie aizsardzības pasākumi. Šāda norīkojuma mērķis ir veicināt gan nodarbināto, gan darba devēja atbildību par drošu apstākļu radīšanu un drošu darba metožu pielietošanu.

Ņemot vērā iepriekšminēto, nodarbinātajiem, kas veiks darbu augstumā, uzlabosies darba apstākļi un būs nodrošināta lielāka drošība, tādējādi samazinot arī nelaimes gadījumu iespējamību. Savukārt darba aizsardzības speciālistiem būs jāņem vērā precizētās prasības, jo sevišķi, tās, kas attiecas uz darba vides risku novērtēšanu un novēršanu visiem, darbiem, kas veicami augstumā, t.sk. darbiem uz sastatnēm, darbiem uz jumtiem un kāpnēm, rūpējoties par nodarbināto drošību un veselību.

Iepriekšminēto paredz Ministru kabineta noteikumu projekts Darba aizsardzības prasības, strādājot augstumā, kā arī grozījumi Ministru kabineta noteikumu projektā Darba aizsardzības prasības, lietojot darba aprīkojumu un strādājot augstumā. Projekti ceturtdien, 5.decembrī, izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē, tie vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

2013.gada 9 mēnešos Latvijā ir reģistrēti un izmeklēti 1199 nelaimes gadījumi darbā, t.sk. 1127 - nesmagi, 156 - smagi un 16 - letāli, no kuriem, kritieni, kas saistīti ar vertikālu sadursmi ar/pret stacionāru objektu, bijuši kopā - 372, nesmagi - 294, smagi - 76 un divi letāli.

2013.gadā veiktā pētījuma „Darba apstākļi un riski Latvijā" dati liecina, ka 16,5% (2010.gadā - 23,2%, 2006.gadā - 14,0%) darba devēju ir atzinuši, ka viņu uzņēmumā nodarbinātie veic darbu augstumā. Savukārt atbilstoši nodarbināto viedoklim, darbam augstumā kaut kādā mērā ir pakļauti 18,5% (2010.gadā - 17,9%, 2006.gadā - 17,4%) respondentu, kas liecina par nelielu pieaugumu kopš 2006.gada.


Написать комментарий