10 negaidīti paņēmieni, ar kuriem jūs nevilšus liekat cilvēkiem jūs neieredzēt

foto: secretworlds.ru
foto: secretworlds.ru

Parasti saskarsmes laikā cilvēki cenšas radīt labvēlīgu iespaidu klātesošajiem un sarunas biedram, tomēr dažkārt objektīvu un parastu iemeslu dēļ, tādu kā nesakarīgas vai analfabētiskas runas, nepiedienīgas uzvedības dēļ tas ne vienmēr izdodas.

Tomēr dažos gadījumos faktori, kuri ietekmē antipātijas, nav pārāk acīmredzami. Lūk, desmit rakstura īpašības, kā arī uzvedības un ārienes īpatnības, kuras ir diezgan labas, bet var sabojāt jūsu reputāciju.

1. Fotogrāfiju publicēšana sociālajos tīklos

Kopējais trīs Lielbritānijas universitāšu pētījumā konstatēts, ka fotogrāfiju ievietošana internetā var negatīvi ietekmēt lietotāju saskarsmi, turklāt ne tikai sociālajos tīklos, bet arī dzīvē. Jo vairāk fotogrāfiju ievieto lietotāji, jo augstāka ir varbūtība, ka attiecības ar tur fiksētajiem cilvēkiem sabojāsies.

Problēma ir apstāklī, ka, publicējot fotogrāfijas, daudzi neņem vērā konfidencialitāti, kā rezultātā dažus objektīvus attēlus var redzēt visi sociālo tīklu lietotāji, kaut gan tur redzamie lietotāji dotu priekšroku neizplatīt kompromentējošus materiālus. Turklāt daži lietotāji ar uzmācīgi un ar sevis mīlestību ievieto daudzus auto portretus, kas var stipri kaitināt.

2. Ateisms

No seniem laikiem reliģiskā pārliecība ir bezgalīgu strīdu iemesls. Tomēr, kaut gan ticīgajiem ir ne mazums domstarpību, kad runa sākas par ateismu, tā praktiski vienmēr rada retu vienprātību, un viennozīmīgi par to atsaucas negatīvi.

2011. gadā ASV un Kanādas zinātnieki veica pētījumu, kura gaitā 770 respondentiem uzdeva jautājumu, kā var nosaukt cilvēku, kurš, piemēram, aizbēg no transporta negadījuma vietas, neatgriež atrasto maku, kaut gan pazīst tā īpašnieku, vai pastrādā vēl kādu nepiedienīgu darbību. Zīmīgi, ka gandrīz visi brīvprātīgie citu epitetu vidū nosauca šādus cilvēkus par ateistiem.

Citiem vārdiem sakot, cilvēki, kuri noliedz Dieva esamību, rada apkārtējos mazāku uzticību nekā ticīgie. Citā pētījumā tika noskaidrots, ka arī paši ateisti nav pārliecināti viens par otra tikumiskajām īpašībām pat līdz tam, ka vairākums no viņiem dod priekšroku tam, lai iestādēs, kurās strādā ar bērniem, darbinieki būtu ticīgi.

3. Plata seja

Uz laiku atraujaties no raksta un pieejiet pie spoguļa. Apskatiet savu seju: ja tās platums jums šķitīs diezgan liels, visdrīzāk jūs, pats to neapzinoties, varat būt nepatīkams apkārtējiem.

Izklausās kā murgi, bet daudzu gadu pētījumi apstiprina, ka liela cilvēku daļa sliecas uztvert platu seju kā agresitātes un neuzticības simbolu, un pats interesantākais, ka saskaņā ar citu eksperimentu rezultātiem, šis pirmais iespaids visbiežāk izrādās pareizs.

Lieta ir apstāklī, ka dažreiz cilvēki ļauj saprast sarunas biedram, ka gaida intrigu, līdz ar to provocējot viņu, kā saka angļi, uz unfair play, t.i., netīru spēli. Cilvēki ar platām sejām nevar pat noslēpt savu raksturīgo īpatnību zem bārdas, jo viens no faktoriem, kurš var izveidot negatīvu priekšstatu ir …

4. Bārda

Daudzi domā, ka īstam vīrietim nav labākas rotas par bārdu. Ar bārdu staigā visdažādāko profesiju pārstāvji, un no seniem laikiem tā ir bārdas īpašnieku lepnuma priekšmets.

Tomēr, kaut gan ar bārdu vīrieši izskatās efektīvi, praktiski visi cilvēki domā, ka bārdaiņi ir agresīvi, un viņiem ir nosliece uz noziegumu veikšanu.

2004. gadā zinātnieku grupa palūdza 371 brīvprātīgajiem uzzīmēt tipisku likumpārkāpēju, un gandrīz 82% attēloja tos ar bārdu. Cita pētījuma gaitā tika noskaidrots, ka zvērinātie biežāk pieņem apsūdzošu verdiktu bārdainajiem tiesājamajiem.

Starp citu, tas ir pretrunā ar citu zinātnisko pētījumu datiem, saskaņā ar kuriem daudzi uzskata bārdainus cilvēkus par pievilcīgiem un uzticamiem. Iespējams, pēc cilvēku domām bārdaiņi, neskatoties uz to, ka viņi ir noziedznieki, viņi nav pārāk pieredzējuši, tādēļ viņiem var uzticēties.   

5. Komplimenti

Izklausās, protams, mazliet absurdi, bet droši vien gandrīz neatradīsies cilvēki, kuriem nepatiktu uzslavas, pat ja tās nav pelnītas. Tomēr, ja kompliments ir adresēts viņam, cilvēks var just nepatiku pret tā izteicēju.

Par to runā zinātnieki, kuri pārbaudīja cilvēku reakciju pie letes uz komplimentu, kuru pārdevējs pateica vienam no viņiem. Kaut gan dalībnieki uzskatīja uzslavu par taisnīgu, viņi juta skaudību pret tā saņēmēju un dusmojās uz pārdevēju par to, ka nesaņēma sev adresētus labus vārdus.

Tātad, ja jūs pa labi un pa kreisi izsakāt komplimentus, vai saņemat tos, tas var negatīvi ietekmēt attieksmi pret jums.

6. Svīšana

Pastāv vairāki sviedru izdalīšanās tipi, kuri cilvēkiem aktivizējas dažādās situācijās. Piemēram, fiziskās aktivitātes laikā vai karstā telpā aktivizējas ekrīnie sviedru dziedzeri, bet stresa laikā sāk darboties apokrīnie sviedru dziedzeri. Pirmie parasti nekādā veidā neietekmē apkārtējo attieksmi, bet otrie specifiskās smaržas dēļ daži cilvēki var sākt uzskatīt nosvīdušo cilvēku par neuzticamu un nekompetentu nevīžu.

Pārbaudot, kā sviedri ietekmē iespaidu par cilvēku, zinātnieki lika brīvprātīgajiem sajust apokrīno sviedru dziedzeru smaržu video sižetu noskatīšanās laikā, kurās sievietes iekļuva dažādās stresa situācijās. Praktiski visi dalībnieki uzskatīja sieviešu uzvedību par nesaprātīgu, nederīgu un neuzņēmīgu.

7. Pārliecība

Politisko vai citu sabiedrisko organizāciju un kustību aktīvisti diezgan bieži rada apkārtējos naidu un dusmas. Pat, ja progresīvo pārliecību piekritējiem ir taisnība, noraidījumu rada viņu stūrgalvība un pašapziņa. Turklāt cilvēki bieži vien atrodas stereotipu varā un, uzzinot, ka viņiem, piemēram, ir darīšana ar feministi, automātiski piedēvē viņai fanātisku tieksmi pierādīt šo domu pareizību, kaut gan patiesībā sieviete nemēģina uzspiest savu redzes viedokli.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem feministes gandrīz vienmēr uztver kā vīriešu nīdējas, bet ekoloģijas un vides aizsardzības organizāciju piekritējos saskata kaut ko līdzīgu hipijiem, kuri apkampj kokus. 

Ja cilvēks visādā veidā pauž savu aktīvo sabiedriski pilsonisko pozīciju, viņā saskata fanātiķi, kurš mēģina savervēt savā „sektā” un parasti attiecas pret viņu pietiekami saspringti.

8. Aizraušanās ar zinātni

2002. gadā zinātnieki nolēma noskaidrot, vai sievietes interese par zinātni ietekmē viņas pievilcību vīriešu acīs. Eksperimentā piedalījās 114 abu dzimumu pārstāvji, kuri novērtēja meitenes, kuras tiecās apgūt dažādas specialitātes, no skaistuma redzes viedokļa un prognozēja viņu veiksmi un nākamos ienākumus.

Apraksti un prognozes izrādījās pozitīvas visos gadījumos, izņemot vienu. Kad auditorijas priekšā nostājās dalībniece, kura vēlējās kļūt par ķīmiķi. Brīvprātīgie paziņoja, ka viņa nav pietiekami sabiedriska, viņai būs zemi ienākumi, bet daži jaunie cilvēki pat pateica, ka nekad nesāktu ar viņu satikties.

9. Sekmīgums

Nevienam nav noslēpums, ka cilvēki parasti ne visai ieredz veiksmīgākās un sekmīgākās sievietes, turklāt, kā nesen tika noskaidrots, visbiežāk uz to skubina ar dzīvi apmierināto un laimīgo sieviešu „otrās puses”.

Floridas un Virdžīnijas universitātes eksperimentā pieci laulātie pāri izpildīja dažādus uzdevumus, turklāt, ja vīrieša panākumi vienlīdz priecēja abus dzīvesbiedrus, sieviešu sasniegumi bieži vien tikai kaitināja partnerus un samazināja viņu pašvērtējumu. Dažas sievas tika galā ar uzdevumiem labāk nekā viņu vīri, un, uzzinot par to, daudzi stiprā dzimuma pārstāvji pat paziņoja, ka viņu attiecības ir apdraudētas.

10. Vientulības sajūta

Kad cilvēks jūtas vientuļš vai izolēts no sabiedrības, tas neizbēgami ietekmē viņa imidžu un tā rezultātā attieksmi pret indivīdu. Ja sarunas biedram parādās depresijas vai nomāktības pazīmes, vairākums cilvēku cenšas pēc iespējas ātrāk pabeigt sarunu, un dažkārt pat tuvi draugi sāk izvairīties no ilgiem kontaktiem ar vientuļu cilvēku. Iespējams, ka cilvēki neapzināti jūt, ka negatīvās emocijas tiks nodotas viņiem, un, kā liecina viena eksperimenta rezultāti, šādas bažas ir pilnīgi pamatotas.

2009. gadā speciālisti pētīja 5 tūkstošus Masačūsetsas štata interneta lietotāju un konstatēja, ka vientulības sajūta un nomāktība var izplatīties sociālajos tīklos tāpat kā vīruss: ja jums ir skumji, šāds noskaņojums ar 15% varbūtību tiek nodots sarunas biedram, bet kolēģu un draugu saskarsmes laikā šī iespēja sastāda 52%.

 


Написать комментарий