Vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju sliedes šķērso neatļautā vietā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Vairāk nekā puse jeb 59% Latvijas iedzīvotāju ikdienā dzelzceļa sliedes šķērso tam nepiemērotā vietā, liecina VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) šā gada novembrī veiktās aptaujas rezultāti.

Vieglprātīgāk pret drošības jautājumiem uz dzelzceļa izturas bērni un jaunieši vecumā līdz 18 gadiem – sliedes neatļautā vietā ikdienā šķērso teju 64%, savukārt, pieaugušo (vecumā 18 gadi un vairāk) īpatsvars ir mazāks – 57%.

Pēdējo piecu gadu laikā sadursmē ar vilcienu vai uz dzelzceļa pārbrauktuvēm Latvijā cietuši teju 200 cilvēki, no kuriem 122 ir gājuši bojā. Gadu no gada dzelzceļa negadījumos cietušo un bojāgājušo skaitam Latvijā ir tendence samazināties, piemēram, 2008. gadā reģistrēti 57 cietušie, savukārt, pērn – 28.

Šogad reģistrēti jau 24 dzelzceļa negadījumi, kuros bojā gājuši 16 cilvēki.

Iestājoties ziemai, LDz aicina iedzīvotājus pievērst īpašu uzmanību drošības jautājumiem, atrodoties sliežu ceļu tuvumā.

Uzzini, kādus faktus der atcerēties, šķērsojot dzelzceļa sliedes!

  • Sniegs apklusina vilciena gaitu, tāpēc bieži vien cilvēki vienkārši nedzird tuvojošos vilcienu vai pamana to pēdējā mirklī. Ārpus apdzīvotām vietām un diennakts tumšajā laikā šis faktos var būt izšķirošs.

  • Atrodoties uz perona, pievērsiet uzmanību norobežojošai dzeltenajai līnijai! To nedrīkst pārkāpt, kad tuvojas vilciens. Tā kustības gaitā radītais gaisa vilnis var izrādīties spēcīgāks par jums un apdraudēt jūsu drošību. Īpaši būtu jāpieskata bērni, jo viņi ir krietni vieglāki par pieaugušajiem un ir pakļauti šim riskam krietni vairāk.

  • Spēlējot spēlītes vai runājot pa telefonu, tiek novērsta jūsu uzmanība un jūs varat nepamanīt mirkli, kad tuvojas vilciens. Arī mūzikas klausīšanās austiņās sliežu ceļu tuvumā var apdraudēt jūsu dzīvību.

  • Iestājoties aukstākam laikam, cilvēki izmanto cepures un kapuces, kas arī apgrūtina sadzirdēt tuvojošos vilcienu.

  • Šķērso sliedes tikai tam paredzētās vietās! Izmanto dzelzceļa pārbrauktuves un pārejas, kā arī gājēju tiltus vai tuneļus.

"Latvijas dzelzceļš" aicina Latvijas skolas un bērnu vecākus pieteikt dalību Drošības stundās, kuras tiek rīkotas gan "Latvijas Dzelzceļa" vēstures muzejā, gan arī izbraukumā skolās.

Šajās stundās bērni ar dažādu rotaļu, konkursu un multfilmu palīdzību draudzīgā vidē uzzina ne tikai par to, kā pareizi šķērsot dzelzceļu, uzvesties uz perona vai vilcienā, bet arī daudz interesanta par dzelzceļu un vilcieniem.

Kopš 2008. gada notikušas vairāk nekā 170 stundas, izdotas dažādas drošības tēmai veltītas grāmatas un izveidotas galda spēles.


Написать комментарий